За холестерола

Холестеролът е лошият във филма "Сърдечно-съдови заболявания и техните причинители". Но дали това наистина е така? Все по-често се чуват критични мнения.

Всяка година 17,5 милиона души умират от сърдечно-съдови заболявания. Те са водеща причина за смърт в развитите страни от Западна Европа. Често за причина се сочи холестеролът.

Напоследък обаче стават все по-силни критичките към преобладаващото мнение за холестерола. Смята се, че няма връзка между риска от сърдечно-съдови заболявания и холестерола. Ние сравнихме двете позиции.

Ролята на холестерол в тялото

Преобладаващото мнение: Без холестерол човек не може да живее. Той е един от мазнино-подобните вещества, укрепва клетъчните мембрани и допринася за образуването на хормони и други вещества. Той се произвежда главно в черния дроб и, следователно, трябва да се приема с храната само в малки количества.

Критиците: Почти всички клетки на тялото могат да произвеждат холестерол. Малкото холестерол, който все още е необходим, идва от храната или се образува от черния дроб. Тези, които страдат от недостиг на холестерол, развиват неврологични и други заболявания и са с отслабена имунна система. Тази липса е по генетични причини.

Има ли "добър" и "лош" холестерол?

Преобладаващото мнение: Има добър HDL- и лош LDL-холестерол. Ако ние имаме твърде много LDL, това може на теория да доведе до отлагане на мазнини и артериосклероза. Но HDL-холестерол транспортира излишния холестерол отново в черния дроб, където се отделя през жлъчката.

Критиците: Има само една холестерол, от който се формат липопротеините HDL и LDL. При проучвания високи нива на HDL са били свързани с малък риск от сърдечно-съдово заболяване. Често, обаче, причината и следствието биват объркани. Ако не се движите напромер, нивата на LDL се увеличава. Но проблемът не е LDL, а липсата на физически упражнения. Холестеролът, следователно, е лош показател за състоянието на сърдечно-съдовата система.

За причините за повишени нива на холестерол

Преобладаващото мнение: Има няколко фактора, които водят до високи нива на холестерол. В допълнение към генетично предразположение, играят роля възрастта, пола, диетата, богата на мазнини, липсата на физически упражнения, тютюнопушене и проблеми с метаболизма.

Критиците: Повишени нива на холестерол не са задължително симптом на заболяване, но могат да показват нарушен метаболизъм на липопротеини. Не може и да се говори за "нормален" метаболизъм, защото всеки човек е различен и стойността не е стабилна дори и през един цял ден.

Високият холестерол сам по себе си води ли до повишен риск от сърдечен инфаркт?

Преобладаващото мнение: Нарастващото натрупване на излишен LDL-холестерол води до атеросклероза. Това се облагодетелства и от други фактори, като например диабет и тютюнопушене. Чрез това втвърдяване на артериите коронарните артерии се запушват, а резултатът е коронарна болест на сърцето, водеща причина за смърт в индустриализираните западни държави.

Критиците: Никога не е било потвърдено, че по-ниски нива на холестерол предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Това е вярно само в изключителни случаи. Холестеролът е невинен, тъй като сърдечният инфаркт се дължи на запушване на артериите от кръвни съсиреци. Рискът от LDL не се основава на концентрацията в кръвта, а на окислението. То се насърчава от тютюнопушене, липса на физически упражнения и нездравословен начин на хранене. Ето защо, по-нисък холестерол не предотвратява инфаркт. Трябва да се отбележи, че в изследвания не е могъл да бъде потвърден благоприятен ефект върху риска от инфаркт на антиоксиданти, които спират процеса на окисление.

Как може да се повлияе на нивата на холестерола?

Преобладаващото мнение: Здравословно хранене и физическата активност са в основата. В комбинация със загуба на тегло, спиране на тютюнопушенето и намаляване на консумацията на алкохол нивото на холестерола може да се намали с около 15%.

Критиците: Ако приемем, че холестеролът е невинен, не е необходимо да се влияе на нивата. Най-добре е да изберете начин на живот, който насърчава здравето на сърцето.

Понижава ли диета с ниско съдържание на мазнини риска от сърдечни удари?

Преобладаващото мнение: Това зависи от мазнините. Наситени мастни киселини се считат за повишаващи холестерола и причина за сърдечни удари. Следователно, трябва да се консумират повече ненаситени, отколкото наситени мазнини.

Критиците: Голямо количество наситени мазнини увеличава нивата на липопротеини в кръвта и по този начин и на холестерола. Приемът на ненаситени мастни киселини (особено омега-6) понижава нивата на липопротеин. Но това не намалява риска от инфаркт. Някои изследвания посочват, че консумацията на омега-6 мастни киселини всъщност увеличава риска от инфаркт и рак.

Забележка: Твърденията в тази статия са чисто информативни. Те не са препоръки за лечение и информацията не може да замести компетентен и професионален медицински съвет от лекар. Моля, ако е необходимо, винаги се консултирйте с личния си лекар.