Витаминови бомби за есента

През есента се стъмнява по-бързо и става все по-студено. Хремата и кашлицата се разпространяват. Но есента е и времето на прибиране на реколтата и идеалното време да приемаме много здравословни храни. Тук можете да намерите най-доброто за укрепване на имунната система през есента.

Копър

действа отлично срещу настинки. Със своите етерични масла, витамини и минерали, това едва ли е изненадващо. От грудката, която често се използва като зеленчукова гарнитура или салата, се правят и много лекарства за кашлица.

Картофи

са отлични доставчици на витамин С. Преди често са били наричани "лимоните на севера". Те, също така, съдържат и други витамини, минерали и много насищащи фибри. Най-добре е да се ядат с обелката, тъй като там се съдържат повечето от витамините.

Цвеклото

често се прави на салата или като гарнитура. То е богато на калий, желязо, фолиева киселина и витамин B. Заедно с антиоксидантите, съдържащи се в него, е изключително полезно за имунитета.

Зеле

съдържа витамин С, витамините E, K и минерали. Така е напълно подходящо за подготовка на имунната система срещу атаки срещу вируси и бактерии.

Целина

се използва по много начини в кухнята. Дали като зеленчук, в супа или като сок, с многото етерични масла, витамини и минерали има хипотензивен ефект, а също и много други ползи за здравето.

Тиква

е класиката през есента. Тиквите съдържат незаменими мастни киселини, противовъзпалителен бета-каротин и важни минерали. Не съдържа много калории, така че можете да се наслаждавате без гузна съвест.

Грозде

е богато на желязо, калий и витамин С. Но е известно предимно с веществото ресвератрол, което се съдържа в люспите. Тази съставка има противоракови ефекти, като по този начин допринася изключително много за здравето.

Сливи

са много полезни предимно за храносмилането, защото съдържат много фибри и пектин. Освен това, съдържат мед, цинк, магнезий и много витамини.

Круши

действат като диуретик поради високото си съдържание на калий. Те съдържат много други витамини и минерали. Непременно ги яжте с обелката, защото точно там са почти всички витамини.

Ябълки

са изцяло здравословни. Освен калий и витамини А, В, С и Е, те съдържат и фолиева киселина. Както и при крушите: ядат се с обелките. Те съдържат и много пектини, който има положителен ефект върху нивата на холестерола.