Рецепта за Златно мляко

понеделник, 14. май 2018

Рецепта за Златно мляко

Какво представлява златното мляко?

Златното мляко е често приготвяна напитка в аюрведа от векове. Тази напитка се състои от растително мляко и подправки и има противовъзпалителни свойства. Тази традиционна напитка стимулира активността на черния дроб и има за цел да поддържа имунната система на организма и детоксикира.

Откъде идва противовъзпалителният ефект?

Противовъзпалителният ефект на златното мляко идва от подправките. Куркумата има изключително противовъзпалителни свойства и в Азия е използвана от много дълго време като естествено средство за решаване на различни проблеми, включително стомашни и бъбречни заболявания. Световната здравна организация препоръчва куркума дори при ревматизъм, защото този подправка има толкова силен противовъзпалителен ефект.

Добавят се и канела и индийско орехче, като и двете имат противовъзпалителни свойства според проучванията.

Съставки

Най-добре е да използвате висококачествени съставки, т.е. био съставки, така че златното мляко да може да развие оптимално ефекта си.

  • 350 мл растително мляко (за предпочитане бадемово, овесено или кокосово-оризово)
  • 120 мл вода (за предпочитане минерална вода)
  • 1 супена лъжица куркума (прах)
  • 1 чаена лъжичка кокосово масло
  • Прясно настърган джинджифил
  • Щипка канела Цейлон
  • Щипка индийско орехче

Приготвяне

  1. Смесете куркумата и водата в тенджера и загрейте.
  2. Обелете и изрежете джинджифила. След това добавете към бавно сгъстяващата се течност.
  3. Добавете щипка индийско орехче.
  4. Варете течността, докато се образува вид паста.
  5. Загрейте растителното мляко в тенджера и добавете, разбърквайки с тел, пастата в млякото.
  6. Добавете щипка канела и кокосовото масло и оставете да къкри за две минути, като разбърквате постоянно.
  7. Сервирайте горещо и се наслаждавайте.

Забележка: Ако млякото е твърде силно в началото, използвайте по-малко от пастата следващия път. Като спешно решение, можете просто да добавите още растително мляко.