Стимулиране на метаболизма - разграждане на мазнини, изграждане на енергия!

Кагато поемаме въздух, течни и твърди храни, ние се снабдяваме с всичко, от което тялото се нуждае, за да функционира. То разгражда храната и напитките в малки и миниатурни частици, предава ги на правилните места - и изхвърля ненужното. Всичко това е - просто казано - обмяна на веществата, наричана също метаболизъм, колкото по-здравословна сила има той, толкова по-здравословна енергия ще имаме ние. Освен това, метаболизмът регулира теглото. В дългосрочен план!

Ето защо е добре да задвижим собствения си метаболизъм и да възвърнем баланса.

Най-лесният и най-бърз начин за задвижване на метаболизма е спорта, най-добре с интервални тренировки. Това не само изгаря енергия, но и се изгражда мускулна маса - а  тя консумира дори и в покой големи количества енергия. Особено, ако тя е "смазана" с достатъчно течност, за предпочитане вода: в противен случай метаболитните процеси се изпълняват много бавно. Това означава: който пие твърде малко (вода), метаболизира по-бавно храната, поради което тя по-лесно и по-устойчиво се наслагва по бедрата, корема, ханша и др.. освен това, една чаша вода ограничава апетита ...
А след вечеря, едно еспресо подобрява метаболизма.

Говорейки за храната: Всичко, което съдържа нишесте, забавя метаболизма. Спортистите се нуждаят от въглехидратите от картофи, тестени изделия и т.н. за сила. Но, всеки, който страда от ниска обмяната на веществата, е по-добре след тренировка да посяга към протеини - месо, риба и млечни продукти помагат за изграждането на мускулна маса.

Един чудесен метаболитен стимулатор е витамин C: той не се запазва за дълго в тялото и трябва да се набавя през целия ден. Или с зеленчуци или плодове, или с помощта на висококачествена хранителна добавка .
Също и чай от джинджифил дава "тласък" на метаболизма - следователно, чаят от джинджифил е едно от най-добрите средства, ако искаме да изгаряме мазнините и изграждаме трайна енергия. Най-добре е да се пие от сутринта.

Още съвети за стимулиране на обмяната на веществата:

  • При никакви обстоятелства не яжте твърде малко или не пропускайте закуската. Първото насърчава йо-йо ефекта, защото тялото бързо се приспособява към по-нисък прием на енергия и презапасява в края на диетата с мазнини както никога преди. Ако изключите закуската, организма намалява консумацията на енергия още в началото на деня и обмяната на веществата става мудна.
  • Балансирано хранене с много фибри. Твърде много пица, колбаси и безалкохолни напитки са вредни за метаболизма.
  • Детоксикация! С подкрепата на специфични препарати с метаболитен ефект ще се справите доста добре.