Фитнес съвети за начинаещи

Всяко начало е трудно - това важи и за тренировките. За да ви е малко по-лесно, тук предлагаме някои полезни съвети.

Направи първата стъпка

Може би ще няма да си класически атлет, но можеш да си поставиш голяма фитнес цел, дори никога преди да не си спортувал. Пример за такава цел, например, може да е маратон, който ще се проведеслед година. Целите ни помагат да не губим фокуса си.

Излез от зоната на комфорта

Само си помисли за всички възможности. Има толкова много неща, които може да опиташ, може да намериш нещо, което ти харесва, и за което никога не си мислел, че някога ще го направиш. Само извън зоната на комфорт има растеж.

Започнете с малки цели

Може да имате една голяма цел, която искате да постигнете един ден. Като вече споменатия маратон. Най-добрият начин да се постигне тази цел е като си поставите серия от малки цели. Така че, преди да се регистрирате за маратон, можете да направите няколко 5-километрови бягания и бавно да увеличавате разстоянието. Преди това може просто да работите върху това, първо да пробягате един километър. Винаги е добре редовно да записвате вашите резултати. Така ще виждате бързо напредъка.

Ранообразявайте

Ако тренирате едно и също, ще ви стане скучно. И мускулите ви се адаптират след шест до осем седмици към едно и също натоварване. Това означава, че се горят по-малко калории и не се изграждат други мускули. Опитайте с интервални тренировки: Една минута пълна газ с висок пулс, а след това по-бавно за минута и се повтаря. Също така и редуващи се кардио и силови тренировки са полезни.

Получи позволение от лекаря

Ако не сте физически активни, говорете първо с Вашия лекар преди да започнете тренировъчна програма. Това е особено важно за мъже, които са над 45 години и жени над 55. А при здравословни проблеми или редовната употреба на медикаменти консултацията с лекар е много важна.

Не прекалявайте

Ако не сте тренирани и още в началото прекалите, рискът от нараняване е висок. По-добре е да започнете бавно, три пъти седмично в продължение на 15 минути. След това увеличавайте бавно.

Правилна храна и напитки за енергия

Тренировката изгаря калории и стимулира обмяната на веществата. За да имаме достатъчно енергия за добро постижение, трябва да приемаме правилната храна. Най-важното е балансирано и редовно хранене. Преди тренировката е добре да се ядат въглехидрати за бърза енергия. След дълга и много напрегната тренировка е важно енергийните запаси да се запълнят с микс от въглехидрати и протеини.

Пийте достатъчно!

Специални спортни напитки са нужни само при наистина дълга или изключително напрегната тренировка, така че да се набавят изгубените електролити. Иначе водата е напълно достатъчна. Винаги пийте много. Ако сте дехидратирани, вероятността от крампи се увеличава. В горещи дни се увеличава рискът от топлинни удари. Два часа преди тренировка могат да се пият от две до три чаши вода. По време на тренировка е добре една чаша на всеки 20 минути. И след тренировка би трябвало да се пие.

Правете и силови тренировки

Дори ако искате да участвате в маратон - винаги тренирайте и силата си. Силните мускули горят повече калории, предпазват от нараняване и подкрепят скелета. По време на занятията в идеалния случай би трябвало да има два дни, в които мускулите могат да се възстановят.

Важен е екипът

Вие се нуждаете от правилните дрехи и обувки, за да тренирате правилно. Не става дума за външен вид, а за комфорт. Ако изглежда добре, но е неприятно, използвайте нещо друго. Добри са дрехите, които извеждат влагата. При по-студени температури, най-добре се облечете на пластове.

Научете правилната техника

Независимо дали бягате или вдигате тежести - лесно е да се нараните, ако имате грешна техника. Никога не приемемайте, че тренирате правилно, особено ако има болка. Ако сте в салон и има треньори, попитайте ги за съвет. Или гледайте видеоклипове и имайте партньор, която да контролира движенията.