Тренировките и храненето са лесни, защото тялото е комплексно

Тренировките и храненето са лесни, защото тялото е комплексно

Много хора се опитват да усъвършенстват всеки детайл по време на тренировки. Но това не е необходимо.

Много хора се опитват да оптимизират колкото е възможно повече детайли по време на тренировки, така че те да са възможно най-ефективни. Но така губят фокуса си: тялото е изключително комплексна, нелинейна или хаотична система. Ето защо то има много възможности да постигне целта си. Тук ще намерите, например, графика с някои от пътищата, които водят до мускулна хипертрофия, т.е. мускулен растеж.

Всички тези фактори се повлияват в различна степен от хранителните и физическите фактори. Но дали ще усъвършенствате всеки детайл по време на тренировка или не, ще има само малка разлика и всъщност е от значение само за топ спортисти.

Нуждае ли се тялото от гориво за мускулен растеж?

По принцип има само три енергийни макроелемента, необходими за изграждане на мускули (въглехидрати, протеини и мазнини). Пълното снабдяване с тези три хранителни вещества е добър начин за изграждане на мускулна маса. От много повече хранителни вещества като основа не се нуждаете.

Трябва ли тялото да извърши конкретно движение, за да изгради маса в определен мускул?

На повечето стави имат множество мускули, които могат да извършват определено движение. Повечето хора не трябва да се безпокоят кои мускули се използват през повечето време - нашата нервна система се грижи за това, без да трябва да мислим съзнателно за това. Освен това е по-добре да се съсредоточим върху движението като цяло, а не само върху една мускулна група.

Искаш да бъдеш добре трениран?

Има много различни сигнални пътища в тялото ни, които водят до мускулен растеж. Това означава, че много параметри на тренировката, които са достатъчно предизвикателни, ще накарат нашите мускули да растат.

Разбира се, съществуват различни начини за нашето тяло да се постигне определена цел; някои са много, а други по-малко ефективни. Често разликите между отделните параметри са силно подчертани, като за повечето хора те са всъщност незначителни през повечето време; има само минимална разлика.

Сравненията са подвеждащи

Ние обичаме да използваме механични сравнения, когато обясняваме нашето тяло. Но те, трябва да бъдем честни, не са много добри. Нека да погледнем, например, сравнението на тялото с колата. Колата има нужда от гориво, за да функционира. Докато го има, тя работи еднакво добре. Ако резервоарът е празен, тя вече не работи. Освен това тя може да изпълни целта си само по един начин. Така че, ако една част не работи правилно, цялата машина спира да функционира. Следователно една кола е линейна, причината и ефектът лесно се отличават.

Тялото ни е много по-сложно. Ако го разглеждаме като линейна система, тогава е лесно да се изгубим в детайлите. В линейна система малка промяна може да означава разликата между оптималната функция и застоя. Малката промяна има предвидими последици.

В една хаотична, по-сложна, нелинейна система (като нашето тяло), малки промени са по-малко важни. Неща като:

  • Кардио на празен стомах
  • Ядене по шест пъти на ден
  • Хранителни добавки, които да приемаме след тренировка
  • Перфектния брой повторения

са просто по-малко важни. Не че тези неща нямат значение. Разликата в резултатите обаче ще бъде малка. Това са само подробности, а не голямата картина.

Заключение

В една хаотична, комплексна система като човешкото тяло, малките промени обикновено просто изчезват като "фонов шум". Най-важните фактори за тялото и количеството на мускулната маса са основно поглъщането на калории, приемът на протеини и обемът на тренировките. Ако добавите интензивността и спецификата на тренировките, имате всичко, което определя и силата.

Останалото са само подробности. Както казахме, това не значи, че детайлите не са от значение. Но ако не сте елитен спортист, подробностите не са толкова важни. В една сложна система детайлите имат в крайна сметка само малък ефект.

На сложността на нашето тяло дължим това, че можем да тренираме сравнително опростено.