Гъби за повече здраве

Гъбите са забележителни. Те не могат да се причислят нито към растенията, нито към живите същества. Те си имат собствен вид. В природата те помагат за разграждане на органичен материал. Дори и при доставката на хранителни вещества за дървета те играят решаваща роля. В допълнение, те се отразяват живота на хората от хилядолетия.

Гъбите произвеждат метаболитни продукти при разпадането на органичен материал, които те използват срещу бактерии. Най-широко разпространен пример е пеницилинът, който е спасил живота на милиони хора. Лечебните ефекти на гъбите са тема в традиционната китайска медицина в продължение на няколко хилядолетия. Но и в Европа от векове са известни лечебните свойства на отделни гъби, благодарение на манастирската медицина. Там те са били изследвани и са проучени техните ефекти.

За съжаление, това познание с времето почти се е загубило в Европа. Бавно то се утвърждава отново. Днес съвременната медицина се занимава интензивно със съставките на различни гъби. Така наречените лекарствени гъби обикновено се усвояват добре от човешкото тяло. В традиционната китайска медицина те отдавна се използват за профилактично лечение или за подпомагане на здравето.

Методите за преработка не са се променили много с течение на времето. Първо гъбите биват изсушени, след това се смилат фино. Прахът, получен по този начин, служи като основа за различни продукти. Сред най-известните лечебни гъби сега са рейши, шийтаке и херициум.

В Китай рейши се нарича още "божествена гъба на безсмъртието". Но тя растее не само в Китай или Япония, но и в Европа. Рейши има широка цветова гама, от кафяво до жълтеникаво, и може да приеме причудливи форми по време на растежа. Тя се използва в екстракти, чай и в капсули.

Шийтаке е гъбата, която след печурката най-често се отглежда в света. Тя има характерен вкус умами. Това е петият, официално признат, доловим за езика вкус, успоредно със сладко, кисело, солено и горчиво. Хранителната стойност на шийтаке е висока, тъй като съдържа протеини, фибри, минерали и витамини.

Херициум има отличен и характерен аромат. Широко разпространена е в Европа, но навсякъде е рядко срещана. В Азия тази гъба е деликатес. Херициум има кремаво-бял до бледо розов цвят и съдържа всичките осем незаменими аминокиселини и много минерали.