Гъби за повече здраве

понеделник, 07. март 2016

Гъби за повече здраве

Гъбите са забележителни. Те не могат да се причислят нито към растенията, нито към живите същества. Те си имат собствен вид. В природата те помагат за разграждане на органичен материал. Дори и при доставката на хранителни вещества за дървета те играят решаваща роля. В допълнение, те се отразяват живота на хората от хилядолетия.

Гъбите произвеждат метаболитни продукти при разпадането на органичен материал, които те използват срещу бактерии. Най-широко разпространен пример е пеницилинът, който е спасил живота на милиони хора. Лечебните ефекти на гъбите са тема в традиционната китайска медицина в продължение на няколко хилядолетия. Но и в Европа от векове са известни лечебните свойства на отделни гъби, благодарение на манастирската медицина. Там те са били изследвани и са проучени техните ефекти.

За съжаление, това познание с времето почти се е загубило в Европа. Бавно то се утвърждава отново. Днес съвременната медицина се занимава интензивно със съставките на различни гъби. Така наречените лекарствени гъби обикновено се усвояват добре от човешкото тяло. В традиционната китайска медицина те отдавна се използват за профилактично лечение или за подпомагане на здравето.

Методите за преработка не са се променили много с течение на времето. Първо гъбите биват изсушени, след това се смилат фино. Прахът, получен по този начин, служи като основа за различни продукти. Сред най-известните лечебни гъби сега са рейши, шийтаке и херициум.

В Китай рейши се нарича още "божествена гъба на безсмъртието". Но тя растее не само в Китай или Япония, но и в Европа. Рейши има широка цветова гама, от кафяво до жълтеникаво, и може да приеме причудливи форми по време на растежа. Тя се използва в екстракти, чай и в капсули.

Шийтаке е гъбата, която след печурката най-често се отглежда в света. Тя има характерен вкус умами. Това е петият, официално признат, доловим за езика вкус, успоредно със сладко, кисело, солено и горчиво. Хранителната стойност на шийтаке е висока, тъй като съдържа протеини, фибри, минерали и витамини.

Херициум има отличен и характерен аромат. Широко разпространена е в Европа, но навсякъде е рядко срещана. В Азия тази гъба е деликатес. Херициум има кремаво-бял до бледо розов цвят и съдържа всичките осем незаменими аминокиселини и много минерали.