Значението на незаменими мастни киселини
Много вещества, от които човешкото тяло се нуждае ежедневно, то произвежда самостоятелно. Но понякога не може да произведе тези вещества и трябва да ги приема с храната. Такива са незаменимите мастни киселини. Те са от изключителна важност за човешкия организъм, тъй като недостигът може да създаде проблеми.
Незаменимите мастни киселини принадлежат към групата на полиненаситените мастни киселини и става дума за омега-6 и омега-3 съединения. Тези две съединения са важни за растежа, структурата на клетъчната мембрана и възстановяването на тъканите. Те са включени и в контрола на много жизнени процеси в човешкото тяло и са необходими за синтеза на други важни мастни киселини.
Вече има все повече доказателства, че дефицит или дисбаланс в съотношението на тези две мастни киселини увеличава риска от сърдечно-съдови или възпалителни заболявания. А адекватно снабдяване в правилното съотношение има положително въздействие върху много области на тялото.
Днес съотношение от около 4: 1 между омега-6 и омега-3 мастни киселини се счита за много добро. Ако искате да се уверите, че си набавяте достатъчно от тези жизненоважни вещества, можете или да приемате повече храни с високо съдържание на незаменими мастни киселини, или да прибегнете до добавки.
Омега-6 съединения се съдържат в растителните масла, като рапично масло, соево или слънчогледово масло. Но и месото и много зърнени сортове се съдържат тези мастни киселини. Омега-3 съединения се съдържат в орехи, спанак, леща, ленено семе и масла, направени от тях. В допълнение, двете мастни киселини се срещат в студеноводни риби като херинга, сьомга, риба тон и аншоа.
И накрая, един малък съвет за рецепта за всички, които искат да направят нещо добро за тялото си с есенциалните мастни киселини. Рецептата е за филе от сьомга с мед,балсамов оцет и китайско зеле за четирима души:
Нужи са:
- 400-600 г филе от сьомга (с кожата)
- 1 китайско зеле
- 2 скилидки чесън
- 2-3 супени лъжици балсамов оцет
- 4-5 супени лъжици зехтин
- сол и черен пипер
- пудра захар
- зехтин
- масло
За балсамовия сироп:
- 60 мл балсамов оцет
- 40 мл соев сос
- 1 супена лъжица мед
- Загрейте фурната до 180 °C.
- Оставя се да ври сиропа от балсамов оцет в тенджера, смесен със соевия сос и меда и се оставя да се охлади.
- Китайското зеле се почиства, нарязва на ивици и се поставя в купа. Добавете сол и черен пипер и се маринова със счукан чесън, балсамов оцет, пудра захар и зехтин.
- Добри изчистеното филе от сьомга се разрязва на парчета и се подправя със сол и черен пипер.
- В огнеупорен тиган загрявате зехтина с малко масло, и запържвате сьомгата от страната на кожата.
- Поставяте тигана в горещата фурна и печете още около 4 минути от страната на кожата докато е готово.
- Сервирайте сьомгата заедно с маринованото зеле и поръсете с малко балсамов сироп.
Приятен апетит!
Последно оценени
-
5.0 (2)Igennus Pharmepa RESTORE, 60 капсули
- Омега 3 рибено масло от EPA
- Дива аншоа
- Тестван за чистота
78.20 лв. (977.50 лв. / кг)Доставка до 12. декември
-
4.5 (2)ironMaxx Витамин B Bioactive, 150 капсули
- С витамин В1, В2, В6 и В12
- За енергийния метаболизъм
28.20 лв. (235.00 лв. / кг)Доставка до 12. декември
-
5.0 (3)Kneipp Добавка за вана - Muscle Relaxation, 100 мл
- Подходящ за всеки тип кожа
- Загряващ екстракт от арника
- Подбрани етерични масла
7.00 лв. (70.00 лв. / л)Доставка до 12. декември
-
5.0 (1)Kneipp Добавка за вана "Благополучие за гърба", 100 мл
- Подхранва всички типове кожа
- Приятна топлина
- За гръб, шия и рамене
7.00 лв. (70.00 лв. / л)Доставка до 12. декември