Значението на незаменими мастни киселини

четвъртък, 28. май 2015

Значението на незаменими мастни киселини

Много вещества, от които човешкото тяло се нуждае ежедневно, то произвежда самостоятелно. Но понякога не може да произведе тези вещества и трябва да ги приема с храната. Такива са незаменимите мастни киселини. Те са от изключителна важност за човешкия организъм, тъй като недостигът може да създаде проблеми.

Незаменимите мастни киселини принадлежат към групата на полиненаситените мастни киселини и става дума за омега-6 и омега-3 съединения. Тези две съединения са важни за растежа, структурата на клетъчната мембрана и възстановяването на тъканите. Те са включени и в контрола на много жизнени процеси в човешкото тяло и са необходими за синтеза на други важни мастни киселини.

Вече има все повече доказателства, че дефицит или дисбаланс в съотношението на тези две мастни киселини увеличава риска от сърдечно-съдови или възпалителни заболявания. А адекватно снабдяване в правилното съотношение има положително въздействие върху много области на тялото.

Днес съотношение от около 4: 1 между омега-6 и омега-3 мастни киселини се счита за много добро. Ако искате да се уверите, че си набавяте достатъчно от тези жизненоважни вещества, можете или да приемате повече храни с високо съдържание на незаменими мастни киселини, или да прибегнете до добавки.

Омега-6 съединения се съдържат в растителните масла, като рапично масло, соево или слънчогледово масло. Но и  месото и много зърнени сортове се съдържат тези мастни киселини. Омега-3 съединения се съдържат в орехи, спанак, леща, ленено семе и масла, направени от тях. В допълнение, двете мастни киселини се срещат в студеноводни риби като херинга, сьомга, риба тон и аншоа.

И накрая, един малък съвет за рецепта за всички, които искат да направят нещо добро за тялото си с есенциалните мастни киселини. Рецептата е за филе от сьомга с мед,балсамов оцет и китайско зеле за четирима души:

Нужи са:

  • 400-600 г филе от сьомга (с кожата)
  • 1 китайско зеле
  • 2 скилидки чесън
  • 2-3 супени лъжици балсамов оцет
  • 4-5 супени лъжици зехтин
  • сол и черен пипер
  • пудра захар
  • зехтин
  • масло

За балсамовия сироп:

  • 60 мл балсамов оцет
  • 40 мл соев сос
  • 1 супена лъжица мед
  1. Загрейте фурната до 180 °C.
  2. Оставя се да ври сиропа  от балсамов оцет в тенджера, смесен със соевия сос и меда и се оставя да се охлади.
  3. Китайското зеле се почиства, нарязва на ивици и се поставя в купа. Добавете сол и черен пипер и се маринова със счукан чесън, балсамов оцет, пудра захар и зехтин.
  4. Добри изчистеното филе от сьомга се разрязва на парчета и се подправя със сол и черен пипер.
  5. В огнеупорен тиган загрявате зехтина с малко масло, и запържвате сьомгата от страната на кожата.
  6. Поставяте тигана в горещата фурна и печете още около 4 минути от страната на кожата докато е готово.
  7. Сервирайте сьомгата заедно с маринованото зеле и поръсете с малко балсамов сироп.

Приятен апетит!

Моите предимства на VitalAbo.bg

  • Безплатна доставка в България над € 50,00

  • Ще получите своя пакет след 9 - 10 дена.

  • Безплатно връщане

  • 2 безплатни мостри към всяка поръчка

  • Сигурно плащане с SSL-криптиране

“Нека нашата храна бъде нашето лекарство,
а нашето лекарство да е нашата храна!”

Хипократ