Значението на незаменими мастни киселини

Много вещества, от които човешкото тяло се нуждае ежедневно, то произвежда самостоятелно. Но понякога не може да произведе тези вещества и трябва да ги приема с храната. Такива са незаменимите мастни киселини. Те са от изключителна важност за човешкия организъм, тъй като недостигът може да създаде проблеми.

Незаменимите мастни киселини принадлежат към групата на полиненаситените мастни киселини и става дума за омега-6 и омега-3 съединения. Тези две съединения са важни за растежа, структурата на клетъчната мембрана и възстановяването на тъканите. Те са включени и в контрола на много жизнени процеси в човешкото тяло и са необходими за синтеза на други важни мастни киселини.

Вече има все повече доказателства, че дефицит или дисбаланс в съотношението на тези две мастни киселини увеличава риска от сърдечно-съдови или възпалителни заболявания. А адекватно снабдяване в правилното съотношение има положително въздействие върху много области на тялото.

Днес съотношение от около 4: 1 между омега-6 и омега-3 мастни киселини се счита за много добро. Ако искате да се уверите, че си набавяте достатъчно от тези жизненоважни вещества, можете или да приемате повече храни с високо съдържание на незаменими мастни киселини, или да прибегнете до добавки.

Омега-6 съединения се съдържат в растителните масла, като рапично масло, соево или слънчогледово масло. Но и  месото и много зърнени сортове се съдържат тези мастни киселини. Омега-3 съединения се съдържат в орехи, спанак, леща, ленено семе и масла, направени от тях. В допълнение, двете мастни киселини се срещат в студеноводни риби като херинга, сьомга, риба тон и аншоа.

И накрая, един малък съвет за рецепта за всички, които искат да направят нещо добро за тялото си с есенциалните мастни киселини. Рецептата е за филе от сьомга с мед,балсамов оцет и китайско зеле за четирима души:

Нужи са:

  • 400-600 г филе от сьомга (с кожата)
  • 1 китайско зеле
  • 2 скилидки чесън
  • 2-3 супени лъжици балсамов оцет
  • 4-5 супени лъжици зехтин
  • сол и черен пипер
  • пудра захар
  • зехтин
  • масло

За балсамовия сироп:

  • 60 мл балсамов оцет
  • 40 мл соев сос
  • 1 супена лъжица мед
  1. Загрейте фурната до 180 °C.
  2. Оставя се да ври сиропа  от балсамов оцет в тенджера, смесен със соевия сос и меда и се оставя да се охлади.
  3. Китайското зеле се почиства, нарязва на ивици и се поставя в купа. Добавете сол и черен пипер и се маринова със счукан чесън, балсамов оцет, пудра захар и зехтин.
  4. Добри изчистеното филе от сьомга се разрязва на парчета и се подправя със сол и черен пипер.
  5. В огнеупорен тиган загрявате зехтина с малко масло, и запържвате сьомгата от страната на кожата.
  6. Поставяте тигана в горещата фурна и печете още около 4 минути от страната на кожата докато е готово.
  7. Сервирайте сьомгата заедно с маринованото зеле и поръсете с малко балсамов сироп.

Приятен апетит!