Все още не виждате мускули?

Тренирате като луд, но мускули още няма? Причина за това, може би, е че не се обръща достатъчно внимание на една област на мускулното изграждане. Прочетете повече тук.

Понякога, въпреки редовни и тежки тренировки, не се виждат мускули. Може да се окаже, че определен фактор пречи на изграждането на мускулите. Сега ще разгледаме кой фактор може да това.

Неправилно хранене

Важен фактор, който влияе както положително, така и отрицателно на растежа на мускулите, е диетата. За изграждане на мускулна маса тялото се нуждае от енергия. Въпреки това, повечето хора консумират твърде малко калории и протеини. В резултат на това тялото не изгражди нови мускули. За да стане това, трябва да се храните повече. За това се предлагат енергийно-плътни храни. Но често са достатъчни и малки закуски между трите основни хранения.

Но внимавайте: това не значи един нездравословен начин на хранене. Не е важно само колко ядете, но и това, какво ядете.

Твърде много спорт

Мускулите се стимулират чрез тренировка да растат. Но те растат само когато не се тренират, т. е. по време на почивките между тях. Това означава, че ежедневни тренировки не носят допълнителна мускулна маса. Кога да изгради тялото мускули, ако няма почивка, за да го направи?

Дори и дълги тренировки не носят по-голям успех. Често са достатъчни 30 минути целенасочена тренировка.

Липса на постоянство

Днес има такова голямо разнообразие от видове тренировки, тренировъчни планове и форми -  ние често сме склонни да опитане нещо ново, когато сякаш нищо не се случва. В един момент се стига до извода, че всеки метод е еднакво добър. Не толкова важни са вида на тренировките и плана, но и постоянството. Аз следвам план и променям само, когато наистина нищо не се случва.

Контрол

Само когато знам, колко често, колко дълго и как тренирам или колко много ям, тогава мога да разбера какво не е наред, когато нищо не се случва. Непрекъснатото документиране е добро, защото виждам доста бързо какво функционира и какво не. С дневник за трениране и хранене може да се учим бързо и лесно от грешките.

Не трябва да забравяме и да анализираме нашите бележки. Дали съм достигнал моите междинни цели? Какво е проработило добре/къде съм подобрил ефективността си? Какво не е сработило при тренировката?

Вариация и напасване

Когато тренирам винаги по един и същ начин - това са винаги едни и същи упражнения с едни и същи повторение - тялото ми се адаптира към това. Рано или късно тялото разполага с необходимите мускули за необходимите упражнения и няма да се промени. Когато това се случи, ние трябва да променим нашата тренировка. Също така е много важно да се надгражда. Като за начало е достатъчно следното: просто при следващата тренировка се опитвам да бъда малко по-добър от миналия път. Дали по-голяма тежест, по-дълъг пробег или повече повторения  - няма значение. Важно е да се опита. Така се противодейства на застой.