Магнезий - жизненоважен и универсален

Мускулни крампи е може би най-познатият признак за недостиг на магнезий, но в никакъв случай не е единствен. Те включват всичко, от умората и депресия до възпаления. Днес все повече хора страдат от недостиг на магнезий. Повечето и не знаят за това. Развитие, при което индустриалното земеделието и модерният западен начин на живот не са напълно безучастни.

Без магнезий нямаше да има живот на Земята. Той е също толкова важен за хората, колкото и за растенията. В човешкото тяло е необходим за всяка отделна клетка, той осигурява функционирането на нервната система и дори се отразява на костната здравина.

Ежедневната нужда от магнезий зависи от много различни фактори. Тя варира в зависимост от възрастта, пола и теглото и информацията за препоръчителното дневно количество варира значително. Препоръките за възрастни варират от 350 мг на ден до 1200 мг. Тук експертите не са единодушни. Повишена нужда от магнезий има при стрес, физическа активност или прекомерна консумация на алкохол, черен чай или безалкохолни напитки.

Един от проблемите е, че тялото не усвоява цялото съдържание на магнезий, което получава от храната. Само около една трета се абсорбира от червата. Това зависи и от разпределянето. Магнезият трябва да бъде обвързан в тялото, така че да може да бъде използван. Ако не са разположение достатъчно свързващи молекули, не се обсорбира магнезий. Затова е добре,  на тялото ежедневно да се доставят на няколко пъти по-малки количества. Изследвания са потвърдили това. При прием на дневна доза от 360 мг само около 18 процента се абсорбират от тялото, при 120 мг - около 35 процента.

За съжаление, все по-често има симптоми на недостиг. Това е свързано и с промишленото земеделие. Почвите са изчерпани и биват третирани с изкуствени торове, които не съдържат магнезий. В комбинация с индустриално произведени храни и небалансирано хранене - дефицита е на лице.

За да се покрие дневната нужда от магнезий, има няколко възможности. По принцип, една балансирана, здравословна диета, с прясно приготвени храни е достатъчна, за да се предотврати недостиг на магнезий. Богати на магнезий храни са напр. тиквени семки, какао, киноа, бобови растения, ядки, семена (сусам, мак, и т.н.), зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб, овесено брашно и амарант.

В днешно време за много хора не е възможно да се хранят балансирано. Тук могат да помогнат хранителните добавки. Днес има голямо разнообразие. Всеки трябва да разбере за себе си, кой продукт е най-добрият. Има магнезиеви добавки в комбинация с органични киселини (магнезиеви соли), като например цитрат или глюконат. Има и множество смесени препарати, които съдържат витамини или калций.

Но и за магнезият се отнася това, което преди векове Парацелзий е казал: Дозата прави отровата. Твърде висока доза може да предизвика много нежелани странични ефекти (аритмия, гадене, повръщане, диария, мускулна парализа, спадане на кръвното налягане, ...). Трябва винаги стриктно да се спазва дозата.