Здравословен оцветител хлорофил

Едва ли някой би си пожелал един здравословен зелен тен при хората. При растенията това вече изглежда различно. Тъй като веществото, което е отговорно за зелените листа, хлорофилът, участва не само във фотосинтезата, но също така е и много здравословен за хората.

Хлорофилът ни е познат от часа по биологията. Той е отговорен за зеления цвят на растенията, а и е от решаващо значение при фотосинтезата. Вода, въглероден диоксид и светлинна енергия се превръщат в кислород и глюкоза. Така че това е, така да се каже обръщане на човешкото дишане.

Хлорофилът е много сходен с хемоглобина, червения кръвен пигмент при хора. Двете вещества са почти идентични. Единствената разлика е, че в центъра на химичната структура при хлорофила има магнезиева молекула е, а в структурата на хемоглобина има желязна молекула.

Поради тази особеност за хлорофила се казва, че има много положителни за здравето аспекти. Той убива микроби и създава неблагоприятна среда за вредните бактерии, има антиоксидантно действие и свързва токсините. По този начин, той има много добро превантивно действие срещу рака. В допълнение, допринася за образуването на нови кръвни клетки, гарантира по-добро усвояване на желязото и предотвратява недостиг на магнезий.

Важи следният принцип: колкото повече хлорофил, толкова по-добри са неговите ефекти върху здравето. Има няколко начина да се приема хлорофил. На първо място, класиката - ядене на зеленчуци. Това има и допълнителното предимство, че се набавят и много други хранителни вещества като витамини и фитохимикали, и те имат допълнителен принос за здравето.

Съдържанието на хлорофил е високо предимно в зелените зеленчуци. Най-много се съдържа в коприва, зеле, магданоз, спанак, броколи, зелен фасул, грах, краставици и киви.

Ако нямате време или не ви се намират в момента у дома зеленчуци, може да си осигурите и по други начини хлорофил. Има много различни продукти, които могат да помогнат, като например капсули, напитки или прахове, като прах от ечемична трева. Точно такива зърнени треви са отлични доставчици на хлорофил, но те осигуряват на организма и редица други вещества.