Спорт - единственото истинско средство против стареене!

Антиейджинг средства има много и разнообразни са техните рекламни обещания. Единственото средство, което наистина помага и не само външно спира процеса на стареене, е спортът. С редовно движение може да се свалят 10 години или повече.

Че спортът е здравословен, знае всеки. Но колко здравословен, понякога не е напълно ясно. Спортът забавя процеса на стареене, а дори може да го обърне в някои случаи. Изследвания са установили, че дори и 80- или 90-годишни хора могат да се възползват от ползите от спорта. Тялото може да се подмлади с до петнадесет години чрез редовни упражнения.

Това е възможно, защото човек има две възрасти: хронологичната и биологичната възраст. Хронологичната възраст е периодът, който човек е прекарал от рождането си на земята. Биологичната възраст, от друга страна, се отнася до съответното физическото състояние и то може да бъде повлияно.

Рецептата за коригиране на биологичната възраст надолу се състои от три съставки. Редовни физически упражнения, смесени със здравословно хранене и достатъчно почивка. Нека да разгледаме отделните съставки по-отблизо:

  • Редовни упражнения: Счита се за оптимален един балансиран микс от кардио и силови тренировки. Кардио тренировки осигурява функционалността на метаболизма и системата от органи. Силовата тренировка е компенсира загубата на мускулна маса с възрастта. Добре е четири или пет пъти седмично да се прави нещо за тялото. Хора в добра физическа форма имат по-малък риск за затлъстяване, диабет и различни сърдечни заболявания. Освен това, редовната физическа активност предпазва мозъка от прекомерно стареене. Така че, тренирате не само тялото си, но и чрез спорт поддържате във форма и мозъка си.

  • Здравословно хранене: По този въпрос не трябва да се казва много. Идеята е да се храним балансирано. Яжте много плодове и зеленчуци и избягвайте алкохол и никотин. Дори и месо трябва да се приема в умерени количества. По-добре два или три пъти седмично парче месо с отлично качество, отколкото всеки ден от най-евтиното месо от супермаркета. Проучванията показват, че няма голяма разлика, ако не ядете месо или го ядете рядко. И двете групи  имат по-висока продължителност на живота в сравнение с групата на хората, които ядат месо ежедневно.

  • Почивка: Тук има две нива. Колкото и добър да е спортът за тялото, ако тренирате прекалено много, тялото ще се разбунтува. Човек не трябва да прекалява и трябва си дава редовни почивки. Ето защо, не трябва да се спортува повече от пет пъти седмично. Двата дни почивка всяка седмица са гаранция, че тялото има достатъчно време да се възстанови. Второто значение на почивка се отнася до психологическия аспект: Твърде много стрес е изключително вреден за организма и буквално го състарява. Добрата новина е, че последиците от стреса са възвратими, ако сами си дадете достатъчно почивка, релаксирате и изключите ежедневния стрес. Най-добре - възможно най-често.

Особено след 50. годишнината това е важно. Накъде по това време тялото губи много енергия и регенерацията на клетките става все по-бавно. В допълнение, има плавно разграждане на моторни и умствени умения. Най-доброто противодействие е редовната физическа активност. Подходящи са спортове като планински туризъм, скандинавско ходене, колоездене, ски-бягане и преди всичко плуване. Бягането не се препоръчва без резерви, тъй като много хора в тази възраст имат проблеми с коленете. В такъв случай, трябва да бъде избран друг вид спорт.

Най-важното при всички тези съображения е, да ни е забавно. Ако спортуваме само за да сме физически и психически здрави, няма да издържим дълго. Спортът е изтощителен и в един момент вече ще липсва мотивацията. Ако не се забавлявате все още от спорта, не се отчайвайте. При все по-голямата гама от различни видове спорт, които има в днешно време, ще се намери за всекиго по нещо. Вие просто още не сте намерили подходящия спорт. Необходимо е да запазим любопитството си и да опитваме нови неща.