Пълзенето - новата мода във фитнеса?

"Crawling" се нарича новата фитнес мода от САЩ, която скоро ще се пренесе и в Европа. За какво по-точно става дума?

Най-новата фитнес мода от САЩ се разпространява предимно в социалните мрежи и си пробива вече път към Европа. Или пък не, защото пълзенето изглежда, не само на пръв поглед, странно. Големи групи от възрастни, които пълзят във фитнес облекло, не се виждат всеки ден, все пак. Ето основните факти:

Идеята

Пълзенето е много важно за развитието на моторните процеси при бебета. Това, което е важно и добре за бебета, не може да не е полезно и за възрастни. Това е основната идея зад този спорт.

Crawling се разбира като един цялостен метод. Не само мускулите, но и мозъка и нервната система биват стимулирани. При пълзенето се поставя силен акцент върху добре обмислени и целенасочени движения, в противен случай се губи равновесие и се пада.

Как функционира

Crawling се базира на доказани методи за тренировка, но ги съчетава по нов начин. Крайната цел е подобряване на координацията, като допълнение към тренирането на мускулите. Когато се пълзи, се диша концентрирано и се изпълняват различни упражнения. Затова и Crawling е физически много натоварващо, но в същото време е високоефективен метод на тренировка, чиито подход е отдавна установен във физиотерапията.

Основа на пълзенето са така наречените планкове. В различни пози (напр. на лицева упора) напрежението на тялото се задържа толкова дълго, колкото е възможно. Тези изометрични упражнения са много ефективни, така че се обещават бързи резултати.

Предимствата

Crawling е евтин, ефективен и гъвкав. Това е така, защото не е необходимо оборудване. Достатъчно е собствено тяло и собственото телесно тегло. Всяко упражнение натоварва няколко мускулни групи едновременно и винаги във взаимодействие с нервната система. Така се постига цялостно натоварване, което не е възможно в почти нито един друг метод на тренировка.

За кого е подходящо пълзенето?

По принцип, всеки здрав човек може да тренира Crawling. Въпреки това, ще е по-добре да се откажете, ако имате проблеми с колената или проблеми с врата, раменете или китките, защото тези области биват най-натоварени.

Нищо ново

Някои харесват пълзенето и смятат, че ръцете, краката, бедрата, раменете и дори пръстите имат напълно нов, уникален метод за тренировка. Нервната система се рестартира и се засилват координационните умения, с едновременното повишаване на съзнанието за тялото. Други, които виждат нещата малко по-диференцирано, смятат, че Crawling не е нищо ново. Много подобни подходи има от години, но те са останали до голяма степен неизвестни.

Въпрос е само на време, Crawling да бъде предлагано и у нас. Така че, ако нямате никакъв проблем да се предвижвате с не много елегантен ход на четири крака, опитайте този ефективен метод на тренировка поне веднъж. Желаем ви успех.