Апчих, есента е тук и много хора са хванати неподготвени!

Около обяд все още е хубаво и топло, но косите слънчеви лъчи губят своята сила. Дните неизбежно стават все по-кратки, сутрин и вечер е почти нула градуса и велосипедистите вече са оборудвани с ръкавици. Апчих, есента е пристигнала, а с нея и хрема, възпалено гърло, кашлица и др. Но защо някои хора изглежда са имунизирани срещу настинки?

Отговорът: Те имат силна имунна система! А за това те са направили много:

Много важно е, например, да пазим ходилата и пръстите на краката си винаги топли, защото: ако истинат краката, цялото тяло изстива бързо и неприятните риновируси, които са отговорни за повечето настинки, намират лесен достъп до нашите лигавици. Нашата имунна система работи добре само, ако тялото е добре кръвоснабдено и имунните клетки могат да достигнат бързо там, където са необходими. Ако истинат краката, се намалява кръвообращението – особено лигавиците и областа на носа и устата не са добре кръвоснабдени. И вече е лесно на вирусите, които са достигнали там: истинали сме!

Освен това: често миене на ръцете и след това мазане с крем! Повечето вируси се разпространяват не само от капчици във въздуха (кихане!), но също и по пряк път, ако детето е с течащ нос и след това докосва играчка или ако ни даде ръка.
Именно поради тази причина, ние не трябва да използваме кърпа или сапун, които се използват и от други.
Често няма начин да се втурнем след поздрав с ръкостискане в тоалетната да се измием... След това трябва да се концентрираме върху това, да не докосваме със заразени ръце лицето или дори носа и устните - патогенните агенти много лесно попадат в нас и ни хваща настинка!

Освен това, нашата имунна система обича и движение на чист въздух и - ако е възможно - на слънце. Това осигурява добро настроение и необходимото кръвообращение, така че нашето тяло бързо да реагира, ако има нещо, което да се парира.

Заедно с достатъчно пиене (най-вече топли напитки, като чай с джинджифил), релаксиращ сън и по-малко стрес на работното място и вкъщи,  ние сме вече доста добре оборудвани срещу атаките на риновирусите. А когато съчетаем с цинк, най-добре комбинирано с приема на витамин С, кашлица, хрема и др. имат много по-малък шанс да ни хванат. Да, есента е тук - но без да кихаме тази година!