Лято - слънце - времето за гъбички!

Гъбичките предпочитат топъло и влажно - обичат да се развъждат в плувни басейни, особено по стъпалата на краката, както и между пръстите на краката (Tinea Pedis). Тези гъбични инфекции са едни от най-често срещаните инфекциозни заболявания за хората в Централна Европа и са истинска напаст. Те са причинени основно от Trichophyton rubrum и Trichophyton mentagrophytes.

Не рядко, първият признак е слаб до непоносим сърбеж. По-късно, кожата може да стане зачервена, лющеща се, мокреща, често се образуват мехурчета и пукнатини. Тъй като възпалителната реакция, предизвикана от гъбичките, засяга не само различни части на кожата, но също може и да се разпространи към ноктите и други области на тялото, се налага да действате!

Поне толкова важни, колкото лечението с лекарства, са и общите мерки - като съпътстваща терапия, както за предотвратяване, така и за защита от гъбички. Можете, например, да мажете краката си редовно с масло от манука, масло от чаено дърво или да ги пръскате със спрей. Важно е и качеството на използваното масло от чаено дърво - използвайте висококачествени препарати!

Следните мерки се използват също за превенция:
• Краката винаги да се сушат напълно, дори и между пръстите на краката.
• Обувките редовно да се проветряват и дезинфецират.
• В басейни и др. да не се ходи бос, а да се носят чехли.
• Да се откажете от дезинфекцията на краката. Няма смисъл да се намокрят краката за няколко секунди с течността. Вместо това, подът там е често силно замърсен и дезинфектантите могат да причинят реакции на непоносимост.
• Проверявайте краката си редовно и обръщайте внимание за наранявания — защото гъбичките проникват от там много лесно.

Гъбичките не изчезват от само себе си - осебено, когато вече са преминали в гъбички на ноктите. Извинението, че ще мине само, само води до това, и други хора, живеещи в домакинството да бъдат заразени. Тези, които не искат да използват химикали, могат да разчита на домашни средства за съпътстващото лечение: например ябълков оцет. Също така глина, чесън, куркума, суроватка или масло от жълт кантарион са подходящи като естествено средство срещу гъбички.

Ако гъбичките не изчезнат след две до три седмици, въпреки прилаганите средства, трябва да се потърси професионална помощ и, например, да бъдат изяснени проблеми като диабет.