Взаимодействията между съня и спорта

Достатъчно сън и редовните упражнения са здравословни. Това е известно. Фактът, че те взаимно си влияят - по-малко. В тази статия ще изясним как да получите най-доброто от двете.

Достатъчно сън е от съществено значение за здравето на човек. Трябва да е най-малко седем часа на нощ. Но ползата от съня зависи не само от продължителността, но и от интензивността му. Колкото по-дълбок е сънят, толкова по-добре. При дълбок сън се освобождават хормони на растежа, които са отговорни за растежа на мускули, кожа и косата. Той също има положителен ефект върху имунната система. Податливостта към инфекции намалява.

Най-добри спортни постижения тялото постига само с достатъчно сън. Мускулите се възстановяват и растат. Само отпочинал човек може да извлече максимума си. Прибавете към това и "Replay"-теорията. Тя гласи, че нови знания и опит се затвърждават и се съхраняват по време на сън. Ако се пробвате напр. в нов спорт, движенията са наистина "научени" само по време на сън.

Спортът, от другата страна, е чудесен начин за облекчаване на стреса, особено спортовете за издръжливост. В допълнение, редовните упражнения помагат при безсъние, увеличава се качеството на съня. Но не трябва да се прекалява. При прекомерен спорт качеството спада. Освен това, физическа активност допринася за концентрацията и повдига настроението.

Хора, които се движат твърде малко, спят по лошо, често страдат от сънливост през деня и дори депресивни настроения и тревожност.

Ако тренирате, това не трябва да е прекалено късно вечерта. Движението стимулира кръвообращението и след това не можете да заспите. Най-добре е да избягвате физическо натоварване най-малко два часа преди лягане. Но умерено движение, като разходка, е подходящо.

За да се постигне максимума, трябва да се намери златната среда. Без твърде малко сън, без твърде малко или много спорт - така ще сте на добър път за оптимално използване на полезните взаимодействия.