8 от най-големите заблуди в спорта

Все още съществуват: заблуди, които са базирани на повърхностни познания в спорта, и на които липсва всякаква научна основа. Тук сме събрали осем от тях.

Мит 1: Тичането на асфалт е вредно за ставите

Това е мит, който все още не е научно потвърден. Асфалтираните пътища дори предлагат много предимства. Те са, в сравнение с някой  черен път, равни и няма големи камъни или клони наоколо. Рискът да се препънеш е малък, тича се по-спокойно. Специално за начинаещите асфалтираният маршрут е по-подходящ. Напреднали могат да се престрашат и на друг терен. Това представлява голямо предизвикателство и поставя нови стимули.

Мит 2: Магнезият помага срещу мускулен спазъм

Вече има изследвания, които противоречат на това твърдение. Човек би трябвало да приема от 400 до 600 милиграма, за да забележи някакъв ефект. Но при едно такова количество диарията е гарантирана.
Недостигът на магнезий наистина може да бъде причина за мускулни крампи и тогава той трябва да бъде компенсиран чрез добавки или прием на магнезий-съдържащи храни. Ако такъв недостиг, обаче, не предизвика спазъм, малко повече магнезий с нищо не помага.

Мит 3: Тренираните хора са слаби

За съжаление, това е погрешно. Причината е проста: Разбира се, че се горят калории по време на спорт. Но трябва ежедневно да изгаряте повече калории, отколкото приемате, в противен случай няма да отслабнете и грам. Ако ядете всеки ден 1000 ккал вповече, една тренировка, при която се изгарят 500 ккал, няма да ви помогне много.

Мит 4: Спортът предотвратява целулит

За съжаление това не е вярно. След 30-годишна възраст при четири от пет жени възниква целулит, независимо дали спортуват или не. Причините са преди всичко от генетичен характер. Спортът може да намали целулита и значително да го забави, но той не може да го предотврати. (Рискови фактори, между другото, са алкохол, мазнини, кафе и твърде малко хидратация.)

Мит 5: Изгарянето на мазнините започва едва след 30 минути 

От където и да идва това твърдение, то е погрешно. Изгарянето на мазнините започва веднага. Съвсем логично е. Мускулът се нуждае от гориво, за да функционира. Ето защо, въглехидрати и мазнини се изгарят още в самото начало.

Мит 6: Спортът е вреден за гърба

Това не е така, защото движението стимулира кръвообращението, което е важно за междупрешлените дискове. Така те са снабдени оптимално с хранителни вещества. При липсата на физически упражнения те стават порести. Движение и спорт са от съществено значение за здрав гръб.

Мит 7: Не-пушачите са в по-добра форма

Това не е точно така. Пушенето значително засяга белодробната функция и е адски нездравословно. Независимо от това,  пушачите, които тренират редовно, обикновено са в по-добра форма от непушачите, които не са спортували.

Мит 8: Спортът превръща мазнините в мускулите

Това би било хубаво. За съжаление, това не е вярно. Мастна тъкан и мускули са две напълно различни неща. Мазнините не могат да бъдат превърнати от тялото в мускул.
По-скоро, при спорт се разграждат мазнините, а мускули се изграждат. Това функционира най-добре с комбинация от кардио- и силови тренировки.

Следващата седмица продължаваме с 2. част