Насладете се на млечни продукти въпреки непоносимост към лактоза - ето как!

Непоносимост към млечна захар, или както още се нарича непоносимост към лактоза, вече не е нещо необичайно: предполага се, че около 15 процента от хората в Европа страдат от нея. Като резултат - млечни продукти и продукти, в които има млечна захар (като напр. колбаси, хляб, шоколад, или дори медикаменти) предизвикват гадене, повръщане, колики, диария, подуване на корема и дори по-лошо - симптоми като умора, безсъние или замаяност. Но има и препарати, които можете да използвате, за да избегнете лактозната непоносимост...

От лактозна непоносимост стадат хора, при които ензимът лактаза е недостатъчен или не съществува. Повечето възрастни азиатци или африканци, например, имат непоносимост към мляко (млечни продукти), защото те просто напълно са разградили този специален ензим след детството. Ако все пак се консумира мляко, лактоза попада неразградена в дебелото черво и ферментира там. Резултатът: много газове и съответно - високо налягане в червата. Ако проблемът не е известен (има различни тестове, които лекарят може да направи), лигавицата на стомашно-чревния тракт може да бъде трайно увредена!

Мнозина, обаче, обичат мляко и млечни продукти и страдат, ако се налага да ги спрат - днес вече това не е толкова наложително, тъй като има лактаза на капсули. При хора с такива проблеми се подобрява храносмилането на лактоза. Ето как функционира: към храна, която съдържа лактоза, се приема една капсула и се поглъща цяла с малко вода. В зависимост от продукта, определено количество лактоза се разтваря в стомаха и се неутрализира в голяма степен.

Освен непоносимост, която остава, има и истинска нетърпимост към мляко и млечни продукти. Храни с ниско съдържание на лактоза, като тъмен шоколад, моцарела, или дори масло, обикновено се понасят в този случай, ако те не се консумират твърде често. Нетърпимостта може и да изчезне или да отшуми.

Въпреки това, тези, които действително страда от от непоносимост, за тях важи: сбогом мляко! Което днес не е толкова трагично при това изобилие от алтернативни храни. Но е само мит, че само в  кравето мляко се съдържа лактоза - всяко мляко от бозайник - овце, кози или камили - съдържа веществото, млякото от кобили дори в много голяма степен. Между другото, най-много лактоза се съдържа не в самото мляко, а напр. в обезмаслено мляко на прах, или суроватка на прах (до 60 грама на 100 грама!). Те трябва да бъдат избягвани непременно, защото там и най-добрите препарати с лактаза не могат да направят нищо!