Пак сте яли не каквото трябва?

Повечето хора знаят какво трябва да се яде и какво не, кои храни са добри за тях и кои не. Но не съществува сама по себе си такава класификация за храните. Зависи от това, което правите с хранителните продукти. Има само добри и лоши хранителни навици. И те могат да се променят.

Някога опитвали ли сте да изкорените дърво с голи ръце? Не? Защо не? Дали защото това е твърде трудно и дори невъзможно? Е, защо тогава се опитвате да промените навиците си на хранене за една нощ? Както и дървото, тези навици са дълбоко вкоренени. Не можете просто ди извадите, но можете да ги отслабите толкова, че дърво само да изсъхне.

За да успеете, започнете с малки стъпки. Много по-лесно е да се направят постепенни промени. Първо ние трябва да знаем, къде има потенциал за подобрение. Може в продължение на три дни да записвате какво сте яли. При анализ на тези записи може да се види кои неща могат да бъдат променени. След това можете да изберете един лош навик и да започнете да го променяте бавно. Ако ядете, например, твърде малко плодове, започвате с един плод на ден допълнително към яденето. Това се прави, докато новият навик се усвои. Тогава се преминава към следващия неприятен навик и се заменя с нещо друго.

Ето няколко съвета, с които можете да започнете:

  • Плодове и зеленчуци: най-малко пет пъти на ден те трябва да са в менюто. Това е не само изключително здравословно, но и няма да доскучае, защото има толкова много различни сортове плодове.
  • Яжте разнообразно: тялото се нуждае, за да остане здраво, от около 40 различни хранителни вещества. Няма една отделна храна, която да има толкова много съставки. Разнообразие и баланс, следователно, са важни. Яжте различни неща и следете да има баланс. Ако сте яли нещо много мазно на обяд, вечерта яжте нещо с ниско съдържание на мазнини, и т.н.
  • Яжте редовно: ако пропуснете хранене, това може да доведе до неконтролиран глад. Чрез малки закуски (ябълка, банан и т.н.) се отслабва чувството на глад допълнително.
  • Яжте вечер рано: трябва да има най-малко период от четири часа между вечеря и лягане. По този начин, регенерацията на тялото не е нарушена по време на сън чрез храносмилането. Ако вечерта не ядете въглехидрати, тялото превключва на метаболизъм на мазнините и по време на сън консумира излишни мазнини.
  • Пийте много: Най-малко 1,5 литра на ден, съответно повече по време на физическа активност или когато е горещо.
  • Движете се повече: не става дума толкова за спорт, а за движение като цяло. Човешкото тяло е еволюционно създадено, за да се движи. Но съвременният човек вече не прави това. Така че, следващия път не използвайте асансьора, а ходете пеша, дори когато сте на осмия етаж, или се разходете през обедната почивка, и т.н.
  • Между другото, няма смисъл да се премахват отделни храни от менюто завинаги. По този начин човек само се измъчва. И какво лошо, ако веднъж седмично изядете голяма порция сладолед? Точно така, нищо. Не е важно какво правите рядко, а това, което правим всеки ден. Умереност и цели са мотото за успех в дългосрочен план.