Бързи рецепти за започване на кето диета

Бързи рецепти за започване на кето диета

Кетогенната диета препоръчва яденето на храни с високо съдържание на мазнини, но без въглехидрати. Диетата има за цел да постигне естественото метаболитно състояние на кетозата. Кетозата е моментът, в който телата ни започват да използват кетони (т.е. мазнини) вместо въглехидрати, за да печелят енергия.

Когато тепърва започвате кетогенна диета, може да почувствате затруднение, защото изглежда, че толкова много храни съдържат въглехидрати в себе си. Не трябва да се отчайвате, все още има много неща, които можете да ядете!

Преди да започнете кетогенна диета, препоръчваме първо да се консултирате с лекар. Ако той одобри идеята, ето няколко вкусни рецепти, за да започнете с диетата!

Печено авокадо с яйца

Съставки:

  • 2 яйца
  • 2 зрели авокадо
  • 1 супена лъжица нарязани билки
  • ⅛ чаена лъжичка пипер

Приготовление:

  1. Загрейте фурната до 220 градуса.
  2. Нарежете авокадото наполовина и отстранете костилките.
  3. Отстранете около две супени лъжици пулп от центъра на авокадото. (Точно толкова, за да може да побере едно разбито яйце).
  4. Поставете авокадото в малка форма за печене, като се уверите, че тя е относително стабилна.
  5. Разбийте едно яйце, след което го изсипете в дупката в авокадото. Повторете процедурата и с второто авокадо.
  6. Печете авокадото за 15-20 минути. Времето за готвене зависи от размера на авокадото.
  7. Сипете билките и черен пипер и се насладете. Авокадото също има страхотен вкус със салса сосове!

Сьомга със зеле и кейл

Съставки:

  • 3 супени лъжици зехтин, отделени
  • 2 филета сьомга
  • 2 супени лъжици пресен нарязан копър
  • 1 чаена лъжичка лимонов сок
  • ½ китка палмово зеле, почистено без стъблата, листата се нарязват на тънки филийки
  • ½ чаена лъжичка лимонова кора
  • ½ ч. л. дижонска горчица
  • ¼ глава от кейл, на сърцевина и на тънки филийки
  • сол

Приготовление:

  1. Загрейте фурната до 280 градуса.
  2. Поставете зелето и кейла в тава за печене със супена лъжица олио и разбъркайте, за да се разпредели маслото, след това посолете и печете във фурната за шест минути.
  3. Поставете сьомгата върху друг лист за печене, подправете я и печете, докато се опече добре (около 10 минути).
  4. Междувременно вземете копъра, лимоновия сок и кората, горчицата и останалото масло, разбъркайте всичко заедно и подправете със сол.
  5. Полейте дресинга върху сьомгата преди сервиране.

Пиле с мащерка

Съставки:

  • 2 пилешки гърди
  • 2 супени лъжици зехтин
  • сок от един лимон
  • мащерка, прясна
  • сол
  • пипер

Приготовление:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса С.
  2. Подправете двете страни на пилешките гърди със сол и черен пипер.
  3. Сега вземете чиния, подходяща за високите температури във фурната, залейте я със зехтин и поставете пилешките гърди в нея.
  4. Залейте пилето с друга супена лъжица зехтин, изсипете лимонов сок и поръсете с листа или стръкове мащерка.
  5. Поставете тавата във фурната за поне 30 минути, докато пилето стане добре.
  6. Извадете пилето, изсипете сока от тавата за печене и го оставете да за изстине за 10 минути.
  7. Сервирайте с пресни листа от мащерка и се насладете!