Червата - по-важни, отколкото предполагаме

Поговорката "Здравето започва в червата" е напълно вярна. Основата на имунната система се намира там, поради което е още по-важно да пазим червата си здрави. Всеки човек може да направи нещо за това.

Червата са силно подценяван орган. Пренебрегвани в продължение на десетилетия от медицинските изследвания, едва в последно време може да се види наистина какво е значението на здравословна чревна флора за имунната система. От древни времена е известно, че лошото храносмилане може да доведе до редица заболявания. Това е съвсем логично: ако червата не абсорбират хранителни вещества адекватно, на тялото ще  липсват жизненоважни хранителни вещества.

Факти и цифри

Ако разгледаме няколко цифри, свързани с червата, ще се  учудим, колко е сложен и чувствителен този орган. Средната дължина на червата е осем метра и се контролира от около 100 милиона неврони. На английски език съществува и терминът “second brain” - "втори мозък".

Дом за бактерии

В червата живеят 100 трилиона, т.е. 100 000 милиарда бактерии, от които 99 процента принадлежат само на четири различни щамове. Тези бактерии образуват своя собствена екосистема, собствен свят вътре във всяко човешко същество, и поемат много задачи.

Те

  • предотвратяват разпространението на патогени в червата и предпазват от инфекции.

  • регулират имунната система.

  • са отговорни за производството на витамин К.

  • предпазват от токсични вещества и отрови.

  • стимулират движението на червата.

Въпрос на здраве

Огромното значение на здравето на храносмилателния тракт се доказва от следния факт: 80% от имунните клетки на тялото се намират в червата. Ако има проблеми, може да има далеч по-сериозни последици. Възникват, например,

  • промени в настроението

  • кожни заболявания

  • алергии

  • непоносимости към храни

Чрез неправилно хранене червата могат да се превърнат в енергиен вампир. Човек става муден и апатичен.

Паниката обаче неуместна. Чревната флора е относително стабилна. Въпреки това, някои фактори могат да нарушат баланса. Те включват, например, лекарства (антибиотици действат в червата като атомна бомба), неправилни хранителни навици и начина на живот (стрес, психологически стрес и фактори на околната среда).

Какво можете да направите

Всеки човек отговаря сам за здравето на храносмилателната си система, защото с правилните навици може да се постигне много. Най-важното нещо е подкрепата на чревната флора или възстановяването й след проблеми. Много храни са подходящи, но по-конкретно пробиотиците служат на чревната флора. В допълнение, диета с по-ниско съдържание на мазнини, ниско съдържание на захар и високо  съдържание на фибри допринася значително за поддържането на здрава или за възстановяване на нарушена чревна флора. Така и в напреднала възраст червата ще останат здрави.