Как да намалите нивото на холестерола си

Как да намалите нивото на холестерола си

Холестеролът е жизненоважен, но ако има прекалено много от него в тялото, той бързо става много вреден. Високите нива на холестерола повишават риска от атеросклероза, която може да причини сърдечно-съдови заболявания, инфаркти или удари - а кой би искал това? След като нивото на холестерола е твърде високо, то трябва да бъде понижено. Има лекарства за това, но става и по натурален начин. Но всичко подред. Първо, нека да погледнем защо тялото се нуждае от холестерол.

Нуждаем ли се от холестерол?

Краткият отговор: Да. Холестеролът е жизненоважен за нас, защото стабилизира клетъчните обвивки в организма и е предшественик на важни хормони, като например витамин D. Без холестерол, ние не бихме били жизнеспособни, но както се случва често в живота, в количеството е отровата.

Тялото може да произвежда холестерол само в достатъчни количества. Така че не е нужно да приемаме холестерол чрез храна, за да оцелеем. За съжаление, много храни, които консумираме днес, съдържат наситени мазнини, които повишават холестерола.

2 форми на холестерол

Може би вече сте чували за добър и лош холестерол. Двата вида холестерол често се разделят в тези категории; ние се нуждаем и от двата, за да оцелеем.

Има LDL- и HDL- холестерол. LDL пренася холестерола от черния дроб до отделните органи. По пътя ккъм тях може да има наслагвания. HDL пренася холестерола обратно от органите до черния дроб, където се изхвърля. Оптимално е следователно високо HDL-ниво и ниско ниво на LDL, като нивото на холестерола като цяло е по-добре да е ниско.

Как да намалим холестерола?

Има три основни фактора, които оказват влияние върху нивата на холестерола:

  • храна
  • тегло
  • движение

Така че, всеки от нас може да направи нещо, за да повлияе положително на нивата си на холестерола. Един по принцип здравословен начин на живот е идеален за целта. Между другото, както толкова често, цигарите и алкохолът също вредят.

Хранене

Този фактор е най-важният. Най-ефективната диета за понижаване на холестерола е сравнително лесна: заменянето на храни, които го увеличават с тези, които го понижават. Не се притеснявайте, това не изисква екстремни диети. Не е нужно да се ограничавате много, но трябва да направите корекции:

  • Наситени мазнини: те трябва да бъдат премахнати от Вашата диета до колкото е възможно. Наситените мастни киселини се срещат главно в животинските храни, пълномаслени млечни продукти, както и кокосово и палмово масло.
  • Транс мазнини: Тези мазнини са най-лошите мазнини, които съществуват. Абсолютно трябва да ги избягвате. Транс мазнини могат да бъдат разпознати по израза "частично втвърдено" върху етикетите на продуктите.
  • Ядки: тези малки чудеса помагат за понижаване на LDL, но също така са и супер здравословни, съдържат много витамини, минерали...
  • Фибри: дори диетата с високо съдържание на фибри помага за понижаване на LDL-холестерола. Можете просто да замените конвенционалното брашно или бял ориз с пълнозърнесто брашно и кафяв ориз. Това е първата стъпка.
  • Плодове и зеленчуци: Колкото по-цветно, толкова по-добре. Плодовете и зеленчуците съдържат много здравословни съставки, които също помагат за понижаване на холестерола.
  • Зелен чай: Вече е известно, че зеленият чай е много здравословен. Танините, съдържащи се в този чай, потискат абсорбцията на мазнините от храната, поради което и непряко допринася за това, нивото на холестерола да не се повиши прекалено.
  • Не замествайте мазнините със захар: бъдете внимателни с готовите продукти, които са намалено съдържание на мазнини. Мазнините често биват заменени със захар в тези продукти, което от своя страна оказва отрицателно влияние върху нашето тегло и по този начин и на нивата на холестерола.

Тегло

Хората, които са с наднормено тегло, обикновено имат и повишени нива на холестерола. Време е да отслабнете. Нормалното тегло допринася в дългосрочен план за по-здраво сърце. За да отслабнете, е важно да се избягват въглехидратите и захарите, както и готовите храни. Освен това, човек трябва по-често да изследва хранителните стойности на храната и да яде по-рядко висококалорични храни.

Движение

Редовната физическа активност понижава холестерола. Най-доброто са умерени кардио тренировки. Това също понижава кръвното налягане и е полезно за сърцето и белите дробове. Трябва да има поне тридесет минути дневно физическа дейност, но не винаги трябва да бъде спорт. Дори градинарството или разходката могат да имат положителен ефект.

Има много начини за понижаване на холестерола. Просто трябва да го направите. Започнете днес.