Спите ли добре?

Спите ли добре?

Днес е известно, че физическата активност е съществен фактор за подобряване на здравето. Спортът многократно се е доказал като успешен метод в различни области, включително:

 • изграждане на мускулна маса
 • намаляване на мазнините
 • превенция на заболяванията
 • подобряване на качеството на съня

Днес често се пренебрегва последната точка от този списък. Недостатъчният, лош сън е сериозен рисков фактор за здравето, който има отрицателен ефект и увеличава риска от:

 • сърдечно-съдови заболявания
 • затлъстяване
 • диабет тип 2
 • депресия
 • злополуки

Ето защо е препоръчително да спите седем до осем часа всеки ден. Това намалява вероятността от много заболявания. Тренировките с тежести също могат да помогнат да подобрите качеството на сън. Основните причини за това са:

Болки в гърба и мускулно напрежение

Много хора страдат от болки в гърба и мускулно напрежение и не могат да спят добре. Чрез целевото укрепване на мускулите на врата и гърба може да се стигне до 80% подобрение на всички хронични проблеми в тези области. Вместо да се търкаляте в леглото от болка, ще можете отново да спите през нощта.

Стрес

Ако често не можете да спите и продължавате да се обръщате от страна на страна, една от причините за това може да бъде стресът - както в професионален, така и в личен план. Силовите тренировки помагат за намаляване на стреса.

Депресия

Статистиката показва, че около един на всеки десет души страда от клинична депресия. Разбира се, хората с психични проблеми също не спят добре - което от своя страна има отрицателен ефект върху психическото им състояние. Силовите тренировки са помогнали на много хора да намалят негативните ефекти на депресията.

Тревожни разстройства

Много хора днес страдат от безпокойство, което често ги оставя будни през нощта. Доказано е, че редовните тренировки могат да подобрят настроението и да намали напрежението. Това намалява нивото на тревожност и повишава качеството на съня.

Добрият сън е изключително важен

Сега има много изследвания, които доказват положителния ефект на редовните силови тренировки върху качеството на съня. Разбира се, има и други съвети, които можете да обмислите за висококачествен сън:

 1. Лягайте си по едно и също време всеки ден и винаги ставайте по едно и също време.
 2. Избягвайте кофеина и обилните, мазни ястия след 17:00.
 3. Преди да си легнете, съзнателно отделете малко време, за да се отпуснете.
 4. Не използвайте електронни устройства непосредствено преди лягане. 30-минутна пауза на екрана преди лягане трябва да бъде минимумът.
 5. Топлата баня може да направи чудеса, защото е релаксираща.
 6. Спете във възможно най-тъмната стая, която не е прекалено топла.