Биохакинг за начинаещи

След като последната седмица се запознахме с биохакинг като цяло, нека сега разгледаме няколко трикa, които можете да опитате като начинаещ.

Най-добре е  biohacking да се започне с изтегляне на фитнес-приложение, с което човек може да записва ежедневно данни. По-амбициозните също могат да закупят фитнес-гривна. Колкото повече данни съберете, толкова по-добре, защото единствено ежедневно сравняване на данните позволява да експериментирате и да следите ефекта. Все пак, може да сте ефективни само ако се познавате и по този начин знаете какво действа. Единственият начин да се максимира биологичния потенциал.

Лесни мерки

Не се притеснявайте. Не е нужно да се купуват скъпи медикаменти, за да започнете с biohacking. Това става и с някои лесни стъпки. Нека да разгледаме два хака за хранене, които са популярни в момента.

Ядете само когато сте гладни
Този хак е всъщност коригиране на собственото поведение. Яжте само когато сте гладни. Не чакайте да стане време за обяд или вечеря. Гладни ли сте - поглезете с нещо, дори ако това означава да се откажате от нормална храна малко по-късно. Въздържайте се от привичното похапване, като при гледане на телевизия. Ако сте гладни яжте, ако не - не яжте. Резултатът след известно време ще е по-дълги периоди без да ядете, защото огладнявате винаги в определени часове. Тази рутина има за цел да ускори изгарянето на мазнините, да подобрри синтеза на протеини и други положителни ефекти.

Масло за закуска
Може би сега се чудите: "Това би трябвало да е хак? Масло ям за закуска откакто се помня." Тук, обаче, не става дума за маслото върху филия хляб, става дума за масло в кафето. За тази цел вземете органично краве масло от крави, които се хранят с трева и добавете в кафето. Като алтернатива можете да добавите лъжица кокосово масло. Тук се прибягва до способността на тялото да преобразува мазнини в енергия. Всички средно-верижни мастни киселини, каквито се срещат в големи количества в кокосовото масло, са идеални за тази цел. Био-хакерите се кълнат в тази закуска и казват, че по този начин часове наред имат енергия и могат да работят целенасочено без да огладняват.

Дишайте и се отпуснете
Намаляване на стреса, а в резултат и увеличението на производителността трябва да се постигне с помощта на техники за релаксация и др.. Така че, започнете с медитация или йога, като по този начин в дългосрочен план ще увеличи своя умствен капацитет и устойчивостта си на стрес.

Спете правилно
При спането не е от решаващо значение продължителността, а по-скоро качеството. Ще По-отпочинали ли ще сте, ако спите шест часа или десет часа зле и се будите постоянно? Лошо качество на съня може да има опустошителен ефект върху нашето умствено, емоционално и физическо здраве. Затова много биохакери опитват да подобрят качеството си на съня. За тази цел те променят своите навици на спане. Целта е винаги дълбок, спокоен сън. Избягвайте кофеин след 14 часа или четете книга вечер, вместо да седите пред компютъра или телевизора. Чрез синята светлина на монитора тялото е в режим на будност. Спокойният сън вече не е невъзможен.

Това са само няколко съвета, за да започнате с biohacking. Нужни са прости стъпки. Така например, умишленото избягване на захар или опита за здравословно хранене, доколкото е възможно, е вече биохак, защото в дългосрочен план се поддържа и повишава ефективността. Между другото, нужно и напускане на зоната на комфорта . Тук можете да прочетете повече за нея.