Biohack yourself

Чрез квантифициране на хората, посредством използване на приложения и т.н., се очерта нова тенденция, при която всичко е насочено към оптимизиране на самия себе си.

Едно име, различни тенденции

Биохакинг е името на тази нова тенденция. Но то също определя и няколко други явления. Но тази статия не се отнася нито за създаване в домашна лаборатория на генно модифицирани, светещи в тъмното растения, нито за техническата модификация на тялото на човека чрез имплантиране на микрочипове или други. В този текст се говори за тенденцията, при която с трикове, така наречените хакове, се опитваме да подобрим ефективността на тялото и мозъка.

Какво е biohacking?

Зад това странно по звучене име се крие желанието да бъдем/станем най-добрата версия на себе си.

За тази цел се следва системен подход. Всеки био-хакер събира колкото може повече данни за себе си. Това се прави с помощта на приложения или фитнес-гривни. След това започва изпробването.

Експериментиране & приложение

Biohacking означава също да се експериментира. След като се съберат данни започва експериментирането. Това може да звучи по-крайно, отколкото е в действителност. Най-често се започва с храненето. Така, например, се променят индивидуалните навици и не се ядат вече определени храни или се опитват новите тенденции в храненето. Резултатите биват следени. Чувствате ли се различно, по-добре? Увеличила ли се е ефективността субективно? Какво сочат данните?

Положителните ефекти могат да бъдат регистрирани и да се запазят промените, или се опитва друг начин и нови неща. Основната идея е, че всичко, което се дава на собствения организъм, има огромно влияние върху нашето поведение, нашето здраве и работоспособността ни във всички области на живота. Но не се спира с диетата.

Не забравяйте и психиката

Сред нещата, които се доставят на собствения организъм, са информация и емоции. Не само тялото, и психиката играе важна роля в biohacking. Много хакери, напр., вечер не гледат телевизия, за да се подобри собственото качество на съня и по този начин и производителността. Намаляване на стреса чрез различни техники за релаксация също играят важна роля тук. Собствените емоции играят важна роля, тъй като те допринасят за общото благосъстояние.

Различни области, една цел

Има няколко основни области за био-хакерите. Това са упражнения, диета, внимание, поток, благодарност. По принцип, обаче, целта е да се подобри всичко, което е в човешките възможности.

Ако сега и Вие имате желание да изпробвате biohacking самостоятелно: следващата седмица ще представим няколко съвета за начинаещи, които са напълно безопасни, но ще добиете добро първо впечатление за тази тенденция.