Dogging & Co - Спортуване с куче

Защо да не спортуваме заедно с най-добрия приятел на човека? Резултатът е ситуация, от която печелят всички: здравословно е за кучето и човека, а и задълбочава връзката им.

Позицията на кучето се промени значително през последните няколко века. Ако преди е бил само пазач или ловец, то днес кучето е член на семейството и партньор за свободното време. За съжаление, кучетата не биват извеждани достатъчно на разходка. В дългосрочна план това ги разболява. Движението липсва, тялото отслабва или животните стават агресивни от скука.

Ако самите Вие обичате спорта, можете просто да взимате кучето със себе си. Така прекарвате време заедно и правите нещо за здравето.

Какво трябва да знаете

  • Не всяка порода куче е подходяща за всички видове спорт. Не съществува златно правило, но е ясно, че едно куче с къси крака не е подходящо за спортове за издръжливост.

  • Проверете и здравословното състояние на кучето си и регулирайте съответно интензивността на Вашата тренировка.

  • Тъй като всяко куче е различно, трябва да имате предвид личните предпочитания на животното. Предпочита ли кучето нещо специално?

  • Нека Вашия домашен любимец бъде тестван медицински. Сърдечно-съдовата система и ставите трябва да са здрави. Тогава ще знаете и какво Вашето куче не трябва да прави. Една съществена информация при избора на спорта. Не пропускайте изследванията. Иначе, може да се стигне до здравословни проблеми.

  • Кучето трябва, ако искате да спортувате с него, да слуша абсолютно всички Ваши команди. Първоначално, все пак, е добра идея да използвате каишка и бавно да привикнете животното към спорта и темпото. След време може да премахнете напълно каишката.

  • Кучетата имат по-големи проблеми с топлина, отколкото хората. Не тренирайте при високи температури с кучето си и предоставете адекватни периоди на почивка, както и много течности.

Няколко предложения за избор на спорта

Догинг

Това измислено име просто означава бягане с куче. Това, разбира се, е лесно за изпълнение, тъй като не се нуждаете от нищо допълнителни. За съжаление, не всяка порода кучета е подходяща за бягане. Един мопс ще се претовари при големи усилия.

Бягайте само с възрастни кучета и започнете бавно. Важно е кучето да Ви следва   и винаги са следва командите Ви. Трябва да се обмисли маршрута за бягане. Кой е по-подходящ за ставите.

Ролери, колоездене, планинско ходене

Важно е кучето да Ви се подчинява. Особено при колоездене, но също така и при каране на ролери, тъй като може да се стигне до сериозни наранявания. Има специални каишки за колоездене, които са много гъвкави и така намаляват риска от злополуки.

Плуване

Най-добрият спорт за укрепване на мускулите, за издръжливост и за сърцето, без да се натоварват ставите. Някои породи имат естествен инстинкт да плуват, например, ретривър.

Футбол

С футболна топка кучетата могат да лудуват на воля и да се забавляват. С по-малки породи или стари кучета е по-добре да се избере друг спорт. Особено за по-възрастните кучета това не е забавно, защото те не могат да се движат вече толкова бързо.

Можете да ползвате нормална футболна топка или да си купите специална топка за куче.

Ски-бягане

През зимата много от гореспоменатите спортове често не са възможни. Ако живеете в снежна област, можете да опитате ски-бягане. Важно е кучето да може да Ви следва и да слуша Вашите команди. Обикновено тичането в снега е здравословно за кучета. Но трябва да защитите лапите с вазелин или обувки за сняг за кучета. Ако не сте сигурни дали това е здравословно за кучето Ви,   посъветвайте се с ветеринарния си лекар.