Как да укрепите имунната си система по естествен начин

Как да укрепите имунната си система по естествен начин

Микроорганизми и микроби, бактерии, гъбички и вируси са враговете, с които имунната ни система се бори във всеки един момент. Телата ни винаги са изложени на тези организми - чрез въздуха, който дишаме, чрез храната или чрез малки, невидими пукнатини в кожата. Нашата имунна система гарантира, че те не могат да ни навредят.

По принцип нашата имунна система е много издръжлива и има няколко защитни стени. Ако първата стена, която се състои от кожа, лигавици и реснички, бъде преодоляна, все още има фагоцити или клетки-убийци, които се грижат за нахлуващите патогени. Ако и те не успеят, тогава се намесват и лимфоцитите.

За съжаление понякога имунната ни система не може да се справи със защитата на организма. Ако е отслабена, тя няма да може да спре патогените и тогава може да се стигне до болести, инфекции и други подобни. Имунната ни система е уязвима, особено през есента, когато времето отново застудява. Ето защо трябва да сме сигурни, че я поддържаме и укрепваме още сега. Има много прости неща, които помагат.

Достатъчен и здравословен сън

Докато спим, организмът ни си почива и произвежда нови Т- и В-клетки-убийци. Освен това фагоцитите са по-активни, докато спим. Ако, от друга страна, спим твърде малко, количеството антитела намалява и тялото ни отделя повече хормони на стреса. Колкото по-високо е нивото на кортизола, толкова по-силно влияе то на фагоцитите. Затова е изключително важно да спите достатъчно както по отношение на количеството сън, така и по отношение на качеството на съня - защото само качественият сън е добър сън.

Правилното хранене

Това, което ядем, играе изключително важна роля за това колко сме здрави - и колко силни са нашите защитни сили. 70% от защитните клетки на тялото са в червата. Затова трябва да сте сигурни, че поддържате чревната си флора с правилното хранене. Подходящи са за това

  • суроватка
  • кисело мляко
  • кефир
  • кисело зеле
  • и фибри.

Цинкът е полезен и за имунната система. Особено ако сте вегетарианец или веган, трябва да сте сигурни, че консумирате достатъчно цинк. Разбира се, една здравословна диета с много зеленчуци и плодове е много полезна, тъй като осигурява достатъчно количество витамини.

Като цяло обаче трябва да внимавате с някои диети. Те често са много едностранни и затова бързо може да отслабят имунната система.

Достатъчно отпускане и почивка

Стресът и психологическото натоварване имат отрицателен ефект върху имунната ни система. Дори малки стресови ситуации повишават нивото на кортизол и по този начин увреждат имунната система. Телата ни обаче могат да се справят относително добре с краткосрочния стрес. По-трудно е ако страдате от хроничен стрес. Тогава имунната система се поставя в състояние на постоянна готовност, което с течение на времето има все по-негативен ефект върху нея. Стрес, предизвикан от скръб или самота, също се отразява на имунната система.

Затова се уверете, че си почивате достатъчно. Тук техниките за дълбока релаксация като йога могат да бъдат много полезни.

Упражнение

Тренировката за лека издръжливост е идеалният спорт за укрепване на естествените защитни сили. Но не прекалявайте, защото интензивната физическа активност също може да отслаби имунната система. Тридесет минути физическа активност на ден в аеробния импулсен обхват са идеални за истинско задействане на имунната система.

Както виждате, укрепването на имунната система не е трудно. Това ще ви помогне да се подготвите за зимния сезон.