Ползите за здравето от вода с лимон

Може да звучи странно, но с нещо толкова обикновено като чаша лимонова вода сутрин можете да направите много за своето здраве. Защо това е така ще научите в тази статия.

Сутринта определя как ще прекараме остатъка от деня. Ако дадем на тялото със закуската достатъчно енергия, от която то се нуждае до обяд, денят може да бъде прекрасен.

Но с една обикновена рутина сутрин можем да направим нещо и за нашето здраве: изпийте чаша хладка лимонова вода. Това помага на храносмилането и дава на тялото енергия. Но има и още причини:

  1. Добре е за имунната система: Лимоните са богати на витамин С и калий. Витамин С помага за предотвратяване на настинки и засилва имунната система, калий стимулира функциите на нервите и мозъка. Той също така регулира кръвното налягане.

  2. Алкално хранене: Въпреки че лимоните съдържат много киселина, те действат алкално на тялото. Много учени смятат днес, че една балансирана диета трябва да се състои на 70% от алкална храна. Така се грижите дългосрочно за добро здраве. С лимон на сутринта вие предприемате първата стъпка в тази посока.

  3. Детоксикация: лимоните подпомагат функцията на черния дроб и по този начин косвено и детоксикацията на организма.

  4. Добре е за кожата: витамин С и антиоксидантите от жълтите тропически плодове поддържат кожата еластична и я стягат. В допълнение, стареенето на кожата е забавено, като бръчки и петна са намалени.

  5. Помага да отслабнете: Лимоновият сок съдържа много пектин, който е естествено потискащо апетита средство. Така можете да избегнете атаките на глад.

  6. Против болки в ставите: Лимоновият сок, редовно приеман, може да предотврати дори болки в ставите, защото помага за разтваряне на събрана пикочна киселина в ставите.

Как е най-добре да се консумира?

Най-добре е да се пие всяка сутрин преди закуска по една чаша хладка вода със сока на половин лимон. Твърде гореща вода унищожава много хранителни вещества, поради което не е подходяща. След като сте изпили лимоновата вода можете да закусите нормално.

За да намалите теглото си

Ако искате да отслабнете с лимонова вода, се опитайте да добавите и чиа семена. Тъй като семената осигуряват на организма много важни хранителни вещества и фибри, чувството на глад бива регулирано. С пектинът от лимона сте имунизирани от глада преди обяд. Храносмилането е стимулирано, което не вреди при отслабването.

Вземете една супена лъжица семена от чиа, 300 мл хладка вода и сока от половин лимон. Накиснете семената за една нощ, но най-малко в продължение на един час, после всичко се разбърква. За повече вкус можете да добавите една супена лъжица мед.

Започнете деня с чаша лимонова вода.