Напуснете зоната си на комфорт

Чудили ли сте се защо боксувате на едно място? Например, тренирате в продължение на месеци, но не постигате нови мускули. Може би напускате зоната си на комфорт твърде рядко и, следователно, не постигате желаното.

Зоната на комфорт е психологическа концепция. Терминът означава зона, в която дейностите следват несъзнателен модел. Човек се чувства приятно, тя е удобна и безопасна, стрес и рискове са сведени до минимум. Човек се намира в своята лична зона на комфорт.

Може би си задавате въпроса: Защо трябва да излизам от тази зона? Все пак, аз се чувствам толкова добре в нея. Отговорът е прост: Ако останете във вашата зона, няма да постигнете напредък. Базата за растеж е в действителност т.нар eu-стрес. Това е положителен стрес, който изисква, но не претоварва. Това e разликата между непрекъсната и оптимална ефективност. Непрекъсната ефективност съществува в зоната на комфорта, но така човек сам си пречи. Индивидуалният потенциал не бива изчерпан, с времето настъпва застой, след което ефективността намалява. Това е е равносилно на регрес.

Това може да се наблюдава в спорта, например. Да предположим, че не сте тренирани и сега започвате редовни тренировки. Но никога не стигате лимита си. Какво се случва? Ще напредвате постоянно. Но тъй като никога не предизвиквате себе си, в крайна сметка стигате до едно плато. Сега задръжте само ефекта. Малко по-късно започвате да грешите, винаги е едно и също, мотивацията се губи, тренирате по-рядко, по-кратко. Разграждате.

Ако вместо това постоянно се предизвиквате и редовно стигате до своите граници (не отвъд), вие постоянно ще се развивате от новите предизвикателства. Разбира се, ще има и спад. В края ще имате напредък. Създава се спирала на възход.

Комфортът като цел на живота

Днес комфортът е цел в живота, стойност, към която всички хора се стремят. Това може да бъде проблем.
Често си казваме, един ден когато забогатея ще мога да си купя всички красиви неща, които бих искал да имам. Повечето от тях са неща, от които не се нуждаем, но те обещават комфорт и безопасност. Имайки всички тези неща, можем да останем в зоната си на комфорт. Но внимавайте: уют и комфорт убиват мотивацията.

Митове и легенди

Дори и в старите, традиционни митове и легенди може да се види, че напредъкът  е възможен само извън зоната на комфорт. Героят трябва много често да бъде побутнат към едно приключение. Той самият е доволен от положението си, не иска да се променя (той е в зоната си на комфорт.) В края на краищата, той се оставя да бъде убеден и встъпва в приключение. (Той напуска своята зона на комфорт.) Едва  чрез това приключение той става герой, чиито истории са се предавали от поколение на поколение. Кой днес би знаел за Херкулес, ако той, вместо да се справи с легендарните дванадесет задачи, просто бе си останал в къщи?

Проблемът със страха

Защо ние не напускаме често нашата зона на комфорт? Отговорът е страх. Страхът от неизвестното, което е извън нашата зона на комфорт, ни дърпа назад, дърпа  ни надолу. Произходът на този страх се крие дълбоко в нашия мозък. Лимбичната система е отговорна. На нея й е достатъчно да оцелее. Това и стига, за да е доволна. Напускането на зоната на комфорт винаги е свързано с промяна. Но това за нашия мозък е синоним на опасност. Може някой опасен хищник да се крие зад ъгъла.
Както можете да видите, лимбичната система в днешното общество не е съвсем актуална. Но, за съжаление, тя все още оказва голямо влияние върху нас.

Голямата константа на живота

Погледнато трезво, единствената константа в живота на всеки човек е непрекъсната промяна. Никога нищо не остава същото, тъй като всичко се променя рано или късно, това е сигурно. Животът означава промяна; да живееш, значи да се адаптиращ към тези промени или да потънеш в собствената си зона на комфорт. Това важи за всички области: семейство, работа, физическо натоварване, ...
След като престанем да се адаптираме или да се излагаме на нови стимули, всичко пропада.

Как да се избегне това?

За да излезете от там, не е нужно много. В началото е съзнателно решение да напуснем зоната си на комфорт. Това има своите предимства:

  • Добивате нов опит. Неща, за които по-рано не са и знаели, че съществуват, вече не бихте искали да пропускате.
  • Собственият хоризонт се разширява. Колкото повече опит събирате, толкова повече ще израствате като човек. Добивате емоционална зрялост и мъдрост, защото сте преживели толкова много.
  • Единственият начин да се премахнете своята неувереност. Съмнението ни дълбае дълго, докато не станем и просто се опитаме да правим това, което сме обмисляли толкова дълго време. Тогава стигаме до заключението, че не е толкова трудно и съмненията изчезват.

Най добре е зоната на комфорт да се напуска с помощта на малки стъпки. Тогава лимбичната система не се бунтува толкова много. Можете понякога да посетите ресторант и да поръчате нещо, което никога не сте яли. Или при следващата тренировка ще пробягате петдесет метра повече. Използвайте въображение си. С помощта на тези малки стъпки, вие бавно, но сигурно увеличавате своята зона на комфорт и опитвате нови неща.

Не става дума за постижения, тази статия не иска да ви внуши да постигате "повече и повече". Не е задължително да е винаги повече. Но и не трябва да е винаги едно и също. Нови преживявания, без никакъв стрес. Това е идеята.