8 от най-големите заблуди в спорта - 2. част

Продължаваме с втората част от нашия списък с най-големите спортни заблуди. Да започнем.

Мит 9: Бягането е по-ефективно от скандинавското ходене

Това не е така. Разбира се, ако тичаме, се движим в зона на по-висока сърдечна честота. Независимо от това, скандинавското ходене има много положителни ефекти върху здравето. Кръвното налягане и холестерола намаляват, както и рискът от диабет. Ако  забързате, това тренира и издръжливостта. Освен това, ходенето е по-щадящо ставите, отколкото джогинг.

Мит 10: Алкохолът може да бъде отделен с потта

Не, не може. Ако сте изпили повече алкохол от необходимото, спортът на следващия ден не оказва влияние върху това, колко бързо алкохолът ще бъде разграден. Отговорен за разграждането е черният дроб. Независимо от това, може да се чувствате по-добре чрез спорта, защото кръвообращението се стимулира.

Мит 11: Стречинг предотвратява наранявания

Разтягането е чудесно след тренировка. По този начин подвижността се подобрява. Но наранявания, като мускулни разтежения, не се предотвратяват чрез редовното разтягане. (Никога не се разтягайте при студена мускулатура.)

Мит 12: Старите хора трябва да спортуват много внимателно

Човешкото тяло е предназначено да се движи. На колко години сте няма значение. Мускулната сила може да се увеличи на всяка възраст. Разбира се, на седемдесет няма да сте толкова ефективни, както в младостта си, но като спортувате не е нужно да пестите силите си.

Мит 13: Тренирайте предимно гърба в случай на болки в гърба

Разбира се, не вреди да тренирате специално гърба при постоянна болка в гърба. По-важен е, обаче, коремът, защото дълбоките коремни мускули също са отговорни за поддържане на гръбначния стълб.

Мит 14: По-малко движение при артроза

Можете да правите това, ако искате да се влоши артрозата. Особено в такъв случай трябва да се движете повече. Така хрущяла се огъва и по този начин оптимално се снабдява с кръв и хранителни вещества.

Мит 15: Периодите на почивка са за страхливци

Това е огромна грешка. След тренировки тялото просто се нуждае от време, за да може да се регенерира отново. Така че, не забравяйте да си почивате и правете един ден пауза! Ако не го правите, рискувате претоварване, което може да доведе до наранявания, претрениране и намаляване на ефективността.

Мит 16: Спортът е убийство

Разбира се, това звучи гръмко. Въпреки това, това е най-големият спортен мит, който съществува. Само тези, които тренират, са във форма и здрави в дългосрочен план. Освен това, намалява риска за много заболявания.

Тук можете да намерите допълнителни фитнес-митове!