Епидемията на 21.век

Диабет тип 2 е в неудържим възход. Само в ЕС почти 10 процента от населението страда от това заболяване. Често сами сме отговорни за това.

Днес два пъти повече хора страдат от диабет, за разлика от преди 15 години. Заболяването е придобило наистина тревожни мащаби по отношение на честотата и разпространението си.

Диабетът е хронично метаболитно заболяване, от което има два вида. При тип 1 панкреасът не произвежда инсулин. Той трябва да бъде изкуствено добавян. В 90% от случаите, обаче, се наблюдава тип 2. Един от симптомите е високи нива на кръвната захар. Тип 2 се дължи на недостатъчното усвояване на инсулин.

Интересното е, че диабетът се разпространява във време, в което методите за лечение стават все по-добри. Междувременно вече се говори за това, че медицината е спечелила борбата за контрол на кръвната захар, но губи войната срещу диабета.

Това е свързано с разпределението на случаите на заболяване: Докато в миналото са били засегнати предимно хората в индустриализираните държави, днес заболяването вече е изнесено и в по-бедните страни. Тъй като все повече хора в развиващите се страни живеят като хората в индустриализирания свят, те се разболяват по-често. Това води до парадоксалната ситуация, че лекарствата, използвани за лечение, стават наистина все по-добри, но все повече и повече от хората, които страдат от заболяването, не могат да си ги позволят.

Един чисто медицински подход не е решението. Цената би била астрономическа. И днес ЕС харчи всяка година трицифрена милиардна сума за борба с диабета. Това е около 10 на сто от общите годишни разходи за здравеопазване. И то за заболяване, което може да се избегне в повечето случаи.

20% на ново появилите се в последните десетилетия случаи на диабет се дължат на непроменими рискови фактори, като например увеличаване на продължителността на живота.

Но за 80% от случаите отговорни са лоши навици, наднормено тегло, затлъстяване, липса на физическа активност и социално-икономическите недостиг. Повечето от тези причини могат да се избегнат чрез промяна на начина на живот. Ако имате наднормено тегло и следователно диабет тип 2, болестта изчезва, когато отслабнете и се доближите до нормалното тегло. За съжаление, повечето хора вземат лекарства, вместо да променят начина си на живот. Малки промени в поведението по отношение на диета и физически упражнения, както проучванията показват, могат в рамките на шест години да намалят риска от заболяването с до 58 процента. Така че, с лесни  мерки може значително да се намали риска от заболяване.

Интересно развитие се наблюдава в западния свят в момента. Хората никога досега не са живели толкова нездравословно, колкото днес, но и никога не са били толкова загрижени за здравето си. За съжаление, това не са едни и същи лица, което е и причината диабета да е във възход.