Месото - наистина ли е вредно?

Когато СЗО обяви месото за канцерогенно, в световен мащаб отзвукът беше огромен. Много хора все още са объркани. Означава ли това, че не трябва да се яде повече месо? Не, разбира се, че не. Факт е: преди всичко от значение е приготвянето.

Констатациите на WHO (СЗО)

Тези, които приемат повече от 50 грама обработено месо на ден, имат 18 на сто по-висока шанс за развитие на рак на дебелото черво.

Ключовият момент е думата "обработено". Към продуктите от преработено месо спадат наденица, шунка, бекон и др. Щадяшо преработеното, прясно месо с високо качество не е вредно. Обработеното или пържено месо е по-вероятно да навреди. Зависи от това, дали са добавени много добавки към месото. Така например, използва ли се нитрат в производство на колбаси.

В допълнение, тази цифра се отнася до относителен риск, а не абсолютен. Относителните рискове винаги се използват за представяне на констатации по-драматично и да плашат хората. Абсолютният риск от развитие на рак на дебелото черво е около пет процента. Увеличение от 18 процента в този контекст означава, че абсолютният риска от пет се увеличава до шест процента.

В допълнение, проучването, което посова тези цифри, е налично в своята пълнота едва в средата на 2017г. Дори не могат да бъдат направени никакви категорични изявления, смятат критиците, защото една независима проверка не е възможна.

Едно проучване от Швеция

Предизвика смут и едно шведско проучване, в което се наблюдават в продължение на 16 години близо 75 000 души, като по този начин се определя въздействието на съответната консумацията на месо. Темите са разделени в пет групи, в зависимост от това колко месо са консумирали дневно пробантите. Резултатът: Групата, които ядат най-много месо на ден, имала с 21% по-висока смъртност. Особено сърдечносъдови заболявания, като сърдечен инфаркт или инсулт, са наблюдавани по-често. В същото време, количеството на плодовете и зеленчуците, които се ядяли, нямали положителен ефект.

Но и това проучване има критици, които сочат за нередности. Така например групата, която ядели най-много месо и най-малко плодове и зеленчуци, имала най-ниската смъртност.

Противоположни мнения

Има и толкова много изследвания, които не виждат доказателства за връзка между консумацията на месо и нарастване на вероятността от по-ранна смърт. Едно проучване на Oxford University показва, че нито вегетарианци, нито вегани живеят по-дълго, отколкото хората, които ядат месо или риба. Също и австралийско проучване с 267 000 пробнта не може да констатира разликата между вегани, вегетарианци и месоядни.

Какво точно означава това?

Резултатите могат да означават само едно нещо: дали консумацията на месо е много вредна или не, не може да се каже със сигурност. По темата има повече от 940 проучвания, но само 24 от тях изпълняват необходимите критерии за качество.

Случва се следното: Ново проучване твърди, че яденето на месо е вредно. Това, разбира се, веднага се подема от медиите, защото това е поляризираща тема, която гарантира емоции. Точно такива теми търсят медиите.

Дали проучването e качествено е друга история. Често отлични изследвания в последствие могат да бъдат интерпретирани или сведени до едно изречение. Понякога в едно проучване се казва, че редовната консумация на месо може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания, но са необходими допълнителни проучвания, за да се направи надеждна констатация. Някои вестници правят от тях в последствие сензационна новина - "Ново изследване доказва, че консумацията на месо увеличава риска за смърт." Това не точно така в проучването, но така може да се изтълкува.

Запазете спокойствие

Може да се отбележи, че темата за храненето е много чувствителна, различни светове и вярвания се сблъскват - не само когато става въпрос за месо. Безброй книги ни казват днес кои храни са токсични. Списъкът е дълъг: от месо до пшеница и захар. Като заинтересован непрофесионалист нямаме никакъв шанс да проверим какво е наистина вярно.

За съжаление, нашето хранене днес е най-вече следното: бизнес. Колкото повече авторите внушават страх на хората с книгите си, толкова по-добре те се продават. При диетите е същото.

Единствената реакция, която може и трябва да се покаже при всички тези изследвания, книги и новини, е спокойствието. И може би малко умереност. Твърде много от дадено вещество е в крайна сметка винаги токсично, тъй като количеството е от значение.

И, за да не се тревожите много: рискът от смърт при всяко човешко същество е 100 процента. Така че, нека не се побъркваме толкова. ;-)