Най-често срещаните оправдания в спорта

Всеки, който редовно спортува, вече ги познава. Става дума за оправданията. Тук са тези, които най-често ни пречат в спорта.

Нямам време

Класиката сред спортните оправдания. То е толкова популярно, защото остава накак неясно и все пак по някакъв начин винаги пасва. Кой човек може да каже, че има време за всичко, което иска да направи? Но нека сме честни: Колко време  прекарвате на ден в гледане на телевизия или безцелно сърфиране в интернет? С малко размисъл спокойно ще се сетите за още някои маловажни дейности.

Въпросът, който трябва да се запитаме в такава ситуация, е следният: Дали моят телевизор (или друга маловажна дейност) е наистина по-важен от здравето ми? Ако не искате да изпускате любимото си предаване, можете да комбинирате това със спорт. Новите домашни тренажори са толкова тихи, че можете да да направите една обиколка, докато гледате телевизия в същото време.

Между другото: Една фиксирана дата в календара е най-добрият начин да се избегне този проблем с времето.

Времето навън

Бих спортувал, но днес вали. Или е твърде студено. Или и двете. Освен ако няма буря, времето никога не е твърде лошо за спортуване. Важно е да облечете подходящите дрехи. Също така, има много алтернативи. Не е нужно да ходите да тичате, когато вали. Или отидете вместо това на фитнес, на басейн или си останете  вкъщи и тренирайте в собствените си домове. Интернет е пълен с разнообразни фитнес-видеоклипове.

Умора

Може би сега сте уморени. След като кръвообръщението се задвижи отново чрез движението, умората остава блед спомен. Просто започнете малко по-бавно.

Ако вечер сте уморени от работа, най-добре тренирайте сутрин или в събота и неделя. Спорт на сутринта е чудесно начало. Допълнителният кислород подхранва с енергия за деня.

Спортуването е скучно

Казвате това, само защото все още не сте открили правилния спорт а себе си. Днес има повече спортове, отколкото някога преди. И за вас ще се намери нещо. Останете просто любопитни и ще откриете идеалния спорт.
Няколко въпроса, за да получите по-ясна картина кой е той, са: Какъв вид движение обичате? Предпочитате да тренирате по-скоро у дома или във фитнеса? Самостоятелно или в група? Можете, също така, да попитате вашите приятели, дали искат да спортуват с вас. В сплотена група рядко е скучно.

Имам деца

Това е хубаво. Но не е извинение, така или иначе. Вземете децата със себе си. Кой казва, че не може да се направят няколко упражнения за разтягане на детската площадка, докато се грижите за децата си? Или водете вашите деца пеша или с велосипед до училище, вместо да шофирате. Направете заедно походи или каране на велосипед със семейството си. Движението е полезно за всички, без значение на каква възраст. Използвайте своето въображение.

Спортът не е за мен

Ако твърдите, че движението не е за вас, вие сте на път към едно нездравословно бъдеще. Нови изследвания показват, че липсата на физически упражнения е същото толкова вредно, колкото пушенето! Просто започнете по малко. Пет минути гимнастика на ден, може би по време на рекламен блок по телевизията, винаги е възможна. Достатъчно е за началото. Пет минути на ден. Ако видите, че това е полезно за вас, ще се увеличи продължителността и честотата постепенно.