Защо трябва да консумираме повече аргинин?

Защо трябва да консумираме повече аргинин?

Какво мислите за здравословното остаряване и ползите от аргинина затова? Този естествен протеинов компонент се съдържа в много храни, което го прави леснодостъпен. Тук можете да разберете повече за неговите полезни действия върху здравето и да прибавите някои от тези храни към вашия хранителен режим.

Положителни ефекти върху здравето

Аргининът притежава свойството да отделя хормони в тялото, което го прави ефективен срещу патогени. Но нека разгледаме отблизо някои други негови положителни ефекти:

  • Ползи за очите: Ако страдате от повишено вътреочно налягане, можете да се възползвате от аргинина. Той помага за разширяването на кръвоносните съдове в очите, което нямалява вътреочното налягане. Може да намали и действието на катаракта.
  • Ползи за мускулите: Аргининът повишава физическата работоспособност и подпомага усвояването на кислород. Това е причината, поради която много спортисти приемат добавки с аргинин. Той стимулира кръвообръщението и води до висока производителност на мускулите. В допълнение, аргининът помага за изграждане на мускулна маса, което е плюс за любителите на спорта.
  • Ползи за метаболизма: Аргининът стимулира дейността на митохондриите, които са „електроцентралите“ на нашите клетки и подпомага тяхното образуване. По този начин метаболизмът е стимулиран, което от своя страна, води до изгаряне на енергия.
  • Ползи при заздравяване на рани: Аргининът е известен с това, че насърчава бързото зарастване на рани, след наранявания. Ако ви се налага да се оперирате, приемането на аргинин преди или след операция, може да ускори процеса на заздравяване. Той също така стимулира образуването на колаген и обновяването на тъканните клетки.

Съвместим ли е аргининът с вашия начин на живот?

Аргининът е естествен градивен елемент, който се понася добре от нашето тяло. Няма значение дали си набавяте аргинин чрез храна или приемате хранителни добавки, които го съдържат, и в двата случая той се понася отлично от организма. Уверете се, че приемате висококачествени хранителни добавки на билкова основа.

Храни с високо съдържание на аргинин

Аргинин е съкращение от L-аргинин. Тази полуесенциална аминокиселина се произвежда частично от самия организъм. От своя страна, организмът ни не осигурява достатъчно количество от тази киселина, и понякога не може да си я набави самостоятелно. Това се случва най-често, когато сте претърпяли инцидент, който е причинил дълбоко нараняване, или по време на бременност. В подобни ситуации можете да си набавите киселината чрез хранителни добавки или храни, богати на аргинин.

  • Ядки: Всички ядки съдържат много аргинин. Тук се препоръчват главно фъстъците, бадемите и лешниците. Ако искате да покриете ежедневните си нужди, шепа от тези ядки са достатъчни. Можете да добавите сусам, тиквени семки или кедрови ядки, които са изключителен източник на аргинин.
  • Бобови растения: Бобовите растения също ще отговорят на вашите изисквания, като по-специално, водеща роля имат лещата и бобовите зърна.
  • Морски дарове: Сьомгата и скаридите са отлични източници на аргинин, но и морски език и пъстърва.
  • Месо: Говеждото е надежден източник на аргинин, но няма да сбъркате, ако опитате и други разновидности месо.
  • Млечни продукти: Два продукта са най-интересни тук поради високото съдържание на аргинин: твърдо сирене и пармезан.