Силата на подправките

Силата на подправките

Подправките са от съществено значение, за да придадат нотка на вкус и креативност на обичайните рецепти. Но това не е всичко: някои съставки са често подценявани или отсъстват в западните диети, което може да има положителен ефект върху нашето благосъстояние. Разгледайте по-отблизо 5 вкусни различни подправки!

1. Куркума

Куркумата е подправка, която се откроява с жълтия си цвят и леко горчивия си вкус, с който трудно се свиква. Ако тази подправка се окаже твърде интензивна, за да се консумира сама, винаги можете да изберете къри микс, където куркумата обикновено е основна съставка.

2. Черен пипер

Идеален за придаване на хубава пикантна нотка, черният пипер съдържа прекрасния пиперин, вещество, което действа в храносмилателния тракт. Не забравяйте: препоръчва се да комбинирате черен пипер с куркума, тъй като пиперинът повишава скоростта на абсорбция на куркума в червата.

3. Кайенски пипер

Кайенският пипер се състои от сушени и смлени люти чушки ( Capsicum annum ). Капсаицинът е веществото, което придава на подправката особения пикантен вкус и неговите ползи.

4. Канела

Канелата е не само перфектна подправка за Коледа, но и за подкрепа на тялото ни. Бъдете внимателни, когато купувате тази подправка: препоръчва се да купувате цейлонска канела, тъй като тя съдържа много ниски количества кумарин, вещество, токсично за черния дроб.

5. Индийско орехче

Индийското орехче е много ароматна подправка, идеална за придаване на прекрасен ароматни нотки на вашите ястия. Важно е обаче да внимавате с тази подправка, тъй като тя съдържа вещества, които предизвикват халюцинации и които могат да бъдат токсични, когато се консумират в големи количества.