Как да преодолеем постоянното желание за отлагане

Как да преодолеем постоянното желание за отлагане

Да направим днес това, което е важно.

Желанието за отлагане и липса на мотивация съществуват откакто съществува човечеството. Всеки има проблеми с мотивацията и избягването на важните неща.

В същото време моментите, в които сме продуктивни и постигаме целите си, са доста задоволителни. Следователно целта трябва да бъде да изпитваме тези моменти по-редовно.

Какво е отлагането?

Това е онзи глас, който ни пречи да вършим нещата, които сме си намислили.

Сега възниква въпросът, защо изобщо го правим? В психологията има концепция за непоследователността във времето. Тя гласи, че човешкият мозък оценява непосредствената награда повече от бъдещите награди. Всички цели, които си поставяме, са в бъдеще. Но можем да направим нещо само тук и сега. Така че, ако дойде моментът, когато трябва да решим, винаги сме в настоящето, бъдещето е далеч. Ето защо мозъкът избира опцията, която носи незабавно удовлетворение.

Всеки човек иска за своето Аз в бъдеще да е със слабо, добре тринирано тяло, но сегашното Аз иска парче торта.

Истинският проблем

Големият проблем с отлагането не е да свършите работата. След като стигнете до точката на извършване на работата, не е нужно много време да осъзнаете, че притесненията, вината и срама, които сме чувствали, докато не сме действали, са по-лоши от усилията и енергията, които влагаме в работа. Проблемът не е да се свърши работата, а да се започне с нея.

Ако искаме да сложим край на отлагането, трябва да направим да ни е възможно най-лесно да започнем.

Как да спрем отлагането

Има много начини за преодоляване на отлагането. Ето две прости мерки, които носят добри резултати:

Става въпрос да направим наградите, когато действаме, и последствията, ако не действаме, по-непосредствени.

Ако успеем да направим наградите от избора, които са добри за нас, в дългосрочен план по-непосредствени, е по-лесно да избегнем отлагането. Добра стратегия за това е да се комбинират изкушенията. Вие комбинирате нещо, което е добро за нас в дългосрочен план, с нещо, което се усеща добре веднага. Един лесен пример би бил, да гледате любимите си серии, само докато сте на велоергометъра. Така ние съчетаваме спорт, който е добър за нашето здраве в дългосрочен план, с краткосрочната награда, че ни е позволено да гледаме любимите ни сериали.

Един лесен начин да тренирате последователно е: Намерете приятел, с когото винаги да тренирате по едно и също време. Ако пропуснете една тренировка, последствията са по-незабавни, защото тогава ще изглеждате като един идиот, ако откажете в последния момент и без основателна причина. В края на краищата това вече е уговорено.

Заключение

Отлагането е най-добре да се преодолее чрез планиране. Така че просто прилагайте тези две стратегии и ще видите, че ще стане по-малко проблем. Какво чакате? Започнете сега. Или предпочитате да отложите това за утре? ;-)