Спите ли добре? Съвети за добър сън

Проучвания показват една тревожна картина: До половината от жените и един от всеки четири мъже често спят лошо. Все повече от тях прибягват до хапчета за сън и така попадат в един порочен кръг: Ако пропуснете веднъж таблетка - няма повече заспиване! По-добре, преди зависимостта, да се опита със стари домашни рецепти или няколко трика ...

Ежедневният стрес на работното място и в семейството, твърде топлата спалня, затрупана с дрехи, книги, бизнес документи, компютър, телефон... Също така, хубаво сте се наяли преди сън, от седмици не сте се раздвижвали, а отвън уличната лампа и пълнолунието светят невъзпрепятствани право в лицето - честно казано: кой би могъл да спи тогава добре?

Освен външните обстоятелства, които трябва да бъдат отстранени (само лека и малко храна вечер, да се разчисти и проветри спалнята, да се правят упражнения и да се поставят щори ...) остават стрес и тревожност - царството на сънищата изглежда недостижимо.

Често нервност и безсъние, въпреки умора, сочат за магнезиев дефицит. Най-вече, когато се появят крампи в краката. Също така и специални билкови смеси или ароматни комбинации могат да улеснят заспиването и поддържането на съня.
Нашите баби са прибягвали до валериан , маточина или вечерен чай - с успех, тъй като тези вещества успокояват нервите и стреса от деня се забравя бързо. Такива са още и хмел , жълт кантарион и пасифлора . Ако баба бе познавала и нея, тя щеше да прилага и аминокиселината триптофан, като средство за сън. Но често това е било просто топло мляко с мед, ако човек не е имал проблем с белите дробове...

Няколко добри съвета за заспиване и поддържане на съня:

  • Светло-синьо отпуска като цвят и по този начин се счита за стимулиращо съня
  • Нежна музика и топла вана преди лягане са също полезни (но не и душ директно преди спане!)
  • Понякога е достатъчна една хубава книга, за да се отпуснем (кримита и трилъри не са много подходящи).