Всички говорят за фибрите - какво представляват и как помагат!

Всъщност, никой не иска да носи прекалено много баласт със себе си - особено под формата на излишни килограми и мазнини в тялото. Баластните вещества, т.е. фибрите, са много популярни, познати и като хранителни влакнини. Не на последно място, защото те са предназначени да помогнат на нашето храносмилане да се отърве лесно от ненужната баласт ...

Фибрите представляват несмилаеми хранителни компоненти в ​​пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки и бобови храни, които минават през червата - но не се смилат. По принцип, те се разделят на водоразтворими и неразтворими фибри. Към първите се числят агар-агар (веганско желиращото средство от морски водорасли), гуар (гума гуар), хемицелулоза (предимно в пълнозърнести храни) и инулин (в гулия, лук, цикория ...) - веществата се свързват вода в червата, подуват се и се увеличават така, че увеличават обемът на фекалиите. Това стимулира червата да увеличат работата си и предотвратява каквито и да било проблеми с храносмилането. Освен това, една диета с високо съдържание на фибри насища добре, защото остава в стомаха по-дълго. Фибрите нямат почти никакви калории ...

Към втората - водо-неразтворима група на фибрите влизат лигнин (от дървесни растения, но също така и в ягоди и касис), пектин (особено в ябълки, грозде и круши) и целулоза ... тези фибри действат също чрево-регулиращо, влияят позитивно на чревната флора. Така е поне на теория.

Другата страна: Някои хора се оплакват от повишено образуване на газове, когато приемат богати на фибри храни. Причината за това се крие в щамовете чревни бактерии, образуващи газове, които трябва да разграждат фибрите доста дълго.

Както при много други неща, истината трябва да е някъде по средата: диета без баластни вещества - но с много бърза храна, бяло брашно, бял ориз, захар, мазнини и месо - може да доведе до изключително неприятен запек и чревна ленивост.
Приемани късно вечер в големи количества, пълнозърнестите храни и сурови зеленчуци също не са задължително здравословни - може на сутринта да се събудите с газове и стомашни болки.

Който иска да приема повече фибри - от плодове, зеленчуци, зърнени култури, семена, ядки и бобови растения, се препоръчва постепенно да привиква с тях. С много точности към тях (фибрите свързват вода!) и в не твърде високи количества е съвсем здравословно: Бон апети!