Яйцата за Великден - по-здравословни, отколкото си мислите!

На яйцата им се носи славата, че съдържат изключително много холестерол. Яйцето е несправедливо дискредитирано в това отношение. Всеки, които имат нормални нива може да ги консумира с чиста съвест: Яйцата съдържат и много лецитин, който е храна за нервите, сърцето и мозъка. Още и витамини A и E, B6, B12 и желязо, висококачествен протеин, цинк, фолиева киселина, аминокиселини и омега-3 мастни киселини. Нещо повече, дори и рядкия витамин D и бета-каротин. Ето защо, яйцата са по-здравословни, отколкото си мислите!

Нека бъдем честни: Великден без пъстри великденски яйца - не бихме могли и да си го представим, нали? И красивия обичай на Великден закуска с козунак няма да е същата без твърдо сварени яйца. Не е нужно да се излапат десет наведнъж.

Особено любими са яйцата - не само на Великден - за спортистите. Причината: едно единствено яйце съдържа около шест до осем грама протеин. Но не просто някакъв протеин, а този, който може да се усвои на почти 100 процента от организма. И то без натоварва бъбреците и обмяната на веществата.

Най-вече нашите мускули съдържат висок процент протеини - и спортисти са много заинтересовани от добре оформени мускули. Това се отнася не само за спортисти, но и бодибилдъри: След тренировка, тялото се нуждае от протеини, за да възстанови мускулните влакна. Препоръчват се до два, три грама протеин на килограм телесно тегло - Великден и великденски яйца са добре дошли!

Но как стоят нещата при децата? Колко яйца би трябвало да яде едно дете, което е в период на растеж? - Ако сте майка или баща, вече знаете: дали е Великден или не - децата обичат да ядат яйца. И особено около Великден. Но след това всичко свършва и не ядат повече. Ако соматичната интелигентност на децата не е напълно нарушена, можете да давате на децата толкова много яйца, колкото искате. Когато се наситят, те сами спират с яденето на яйца: Мамо, не искам повече...

И още нещо: не на последно място, великденските яйца правят щастливи и засилват очите! Яйцата съдържат и триптофан, който стимулира образуването на серотонин и има ефект за усилване на настроението. А лутеин и зеаксантин, съдържащи се предимно в жълтъка, са два от съществено значение за здравето на очите каротеноиди, това също трябва да се има предвид, когато става въпрос за здравословното великденско яйце.

Весели празници и добър апетит за Великденски яйца. Едно до три яйца на ден (ако сте здрави!) по време на празниците може да си позволите. А после те и без това привършват...