Как да се преборим с махмурлука?

Карнавалния вторник Фашинг за много хора е ден за празнуване. За да не се събудите с ужасен махмурлук на следващия ден, можете да направите няколко неща.

Защо изобщо се появява махмурлукът не е напълно изяснено. Има няколко теории. Според една от тях, поради обезводняващият ефект на алкохола, кръвта се сгъстява, което дразни кората на мозъка и предизвиква главоболие. Друга теория сочи ацеталдехида като причина. Този цитотоксин се произвежда по време на разграждането на алкохол и причинява гадене. Според друга, минералната недостатъчност причинява главоболие и болки в тялото.

Както и да е, има доказани домашни средства, които гарантират, че махмурлукът бързо ще изчезне. Тук са нашите съвети.

Бъдете внимателни с лекарства

Ако вземете аспирин, и то преди лягане, това натоварва стомаха и може да увеличи гаденето следващия ден.

Не използвайте парацетамол. Това лекарство се метаболизира в черния дроб, който вече е зает с алкохола. В най-лошия случай може да се стигне до увреждане на черния дроб.

Масло от мента и студено срещу главоболие

Ментовото масло е ефективно при главоболие, колкото и таблетките, но не обременява тялото. Втрийте няколко капки масло по челото и слепоочията. Ефектът се усеща след около 15 минути.

Пликче лед или студена кърпа също са ефективно средство против болката. От студа кръвоносните съдове се свиват, болката стихва.

Пийте много

Алкохолът има обезводняващ ефект. Пийте често по чаша вода по време на празнуването. И на следващия ден нуждата от течности се увеличава. Утолете жаждата си с вода или разредени плодови сокове. Минералната вода е най-подходяща, тя балансира минералния дефицит, причинен от алкохола.

Газираните напитки трябва да се избягват, защото те дразнят чувствителния стомах.

Яденето помага - преди и след

Яжте мазни храни преди да пиете. Така усвояването на алкохол се забавя.

По време на празника е добре да ядете солени снакове. Това забавя разграждането на минерали.

На следващия ден яжте само зеленчукови яхнии и пресни плодове. Фруктозата, която се съдържа в плодовете, насърчава разграждането на алкохола.

Обилното ядене трябва да се избягва, тъй като черният дроб все още е зает с алкохола и голямо количество мазнини само допълнително го затормозява.

При никакви обстоятелства не трябва да ядете сладко, по време или след празника. Нормалната захар засилва ефекта на алкохола и стимулира производството на отпадните продукти от алкохола, което води до главоболие.

Да победиш огъня с огън?

Много хора залагат на този вариант, да преборят махмурлука с алкохол. Популярната бира след това, обаче, е контра продуктивна. За кратко ще се чувствате по-добре, защото новият алкохол разширява кръвоносните съдове, като по този начин намалява главоболието. След като ефектът отмине, само сте забавили процесите на регенерация. Сега черния дроб трябва да преработи повече алкохол.

По-добре е да направите разходка. Движението на чист въздух стимулира кръвообращението, съдовете се разширяват и регенерацията се ускорява.

В миксът е решението - или не?

С пиене на много различни разновидности алкохол главоболието е гарантирано. Бирата съдържа други фузелови алкохоли в сравнение с виното, напр.. Колкото повече различни фузелови алкохоли, толкова по-токсично. Така  че, пийте само един вид напитка и не ги смесвайте.

И накрая, още един съвет: никотинът нарушава усещането за това, колко пиян сте вече, защото той понижава нивата на алкохол в кръвта. Това увеличава риска да изпиете твърде много. Така че, може би ще е добре да пушите следващия път малко по-малко и по този начин да се предотврати прекаляването. Тогава на следващия ден ще се чувствате значително по-добре.