Един позабравен витамин - важният витамин К!

Витамин A, B, C, D, E ... тези витамини ги знаем добре. Но витамин К? Никога не сме чували! Витамин К е от голямо значение за тялото: ако имате твърде малко от него, съсирването на кръвта не функционира и може има увеличено кървене. В допълнение, той стимулира формирането на костта и на зъбите, и дори предпазва от рак... Е, как да сме сигурин, че сме си набавили достатъчно от "забравения" витамин К?

Има и една друга функция на (мастноразтворимия) Витамин К: той предпазва артериите от калцификация като пречи на калция в кръвта да се отлага по стените на кръвоносните съдове. Той действа и след време, тоест, витамин К прави калцирането обратимо! Така витамин К е важно оръжие срещу атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и дори инфаркти и инсулти. Дали е ефективен и срещу образуването на камъни в бъбреците, все още не е изяснено на 100%.

Има два вида витамин К: витамин К1 и витамин К2 , като витамин К2 явно е активната версия.
Витамин K1 се среща в естествената храна главно в зеленолистните зеленчуци (спанак, маруля, трева от пшеница и лимец, листата на цвеклото/червено цвекло, всички видове зеле, кисело зеле, авокадо и билки като магданоз и лук).
Според многобройни изследвания витамин К1 има доказан ефект върху риска от остеопороза чрез предотвратяване на загубата на костно-минерална плътност. Твърди се, че загубата на костна плътност може да се забави с до 70% чрез витамин К. За тази цел, обаче, е необходима дългосрочен прием.

Витамин К2 се формира от собствения микроорганизъм. Тъй като това се случва в червата, здравословната чревна флора е предпоставка за адекватно снабдяване с витамин K2. Витамин К2 се съдържа в сурово кисело зеле, масло, яйчен жълтък, черен дроб, някои сирена и ферментирали (соеви) продукти. Той е нужен - както бе казано - за функционирането на съсирването на кръвта, като от своя страна предозирането не би трябвало да има отрицателно въздействие.

Витамин К2 също така премахва излишния калций от кръвта. По този начин той достига там, където е необходим: за зъби, кости... И от друга страна, вече не запушва вените. Така витамин К действа общо за остеопороза и атеросклероза.

Витамин К също така има и противоракови свойства: той стимулира самоунищожението на левкемични клетки и може да спомогне за предотвратяване на рак на черния дроб. Дори и вече разболелите се, според проучвания, реагират положително и могат да се възползват от витамин К.