5 вегански протеинови рецепти

5 вегански протеинови рецепти

Месото е вкусно и осигурява много протеини. Това е особено важно, когато тренираме. Но определени растения съдържат също много протеини, с които може да да се покрие повече от дневните нужди. В пилешките гърди (без кожа и кости) има около 24 грама протеин. Това количество може лесно да се постигне и с ядки, семена или боб. Ето пет идеи за вегански храни, които са пълни с протеини.

Веги бургер: 25 грама протеини

Тук не става въпрос за вегетариански бургер от ресторанта за бързо хранене, а за домашен. Най-добре е да е направен с варена леща и тиква, лук и подправки. Тези съставки се смесват и от така получената смес се оформят кюфтенца, които след това се запържват в зехтин или авокадово масло. Вместо яйца за стягане на масата можете да използвате и семена от чиа. За целта една супена лъжица семена от чиа се смесват с три супени лъжици вода. След пет минути се образува гелообразна маса, която стяга сместа.

В една чаша леща има около 22 грама протеини, супената лъжица семена от чиа добавя три допълнителни грама.

Зеленчуци на скара и тофу: 23 грама протеини

Изпробвайте на грила тофу вместо пиле. Необработено то няма вкус. Тофуто е като гъба, която абсорбира другите аромати. Така че трябва да използвате правилните аромати и най-добре и маринати или сосове. Половин чаша тофу съдържа 10 грама протеини, а с броколи и гъби на скара и сос от фъстъци и лайм стигате до 23 грама.

Веганска зеленчукова лазаня или енхилада: 21 грама протеини

Нарежете тиквички или тиквана гръгчета и след това на кубчета. Добавете отгоре домати и лук, добавете боб, тофу или веганско сирене и използвайте всичко като лазаня или енхилада. В половин порция соево сирене има шест грама протеин. А половин чаша черен боб има осем грама, а пълнозърнестият ориз като гарнитура добавя още пет.

Вегански такос: 23 грама протеини

Днес има вегански алтернативи на месото, които приличат на месо, имат вкус на месо и са идеални за тези, които са вегани или вегетарианци, но им се прияжда месо. Тези вегански заместители на месо са прекрасни, ако искате да приготвите любимите си пържоли. Но не трябва да се консумират твърде често, защото съдържат много сол. Със заместителя на месото бързо стигате до 10 грама протеин, с малко соево сирене са още шест грама и черен боб с осем грама се получава тако с 23 грама протеин.

Нахут със зърнени храни: 22 грама протеин

Не винаги е необходимо да ядете нахут като хумус, можете да го използвате и в люти чушки и фасул или в салати, за предпочитане малко запечени, за повече вкус. Това става, като запечете варено нахут със зехтин, лимонов сок, соев сос и собствени любими подправки за тридесет минути във фурната на 200 градуса. В половин консерва нахут има девет грама протеин. Добавете още малко киноа и листен спанак за десет грама повече и една супена лъжица тахин с допълнителни три грама протеин и ще имате вкусна, високопротеинова храна.