Витамин Е

Витамините са органични молекули, от които човек не се нуждае като източник на енергия, но за други жизненоважни функции. Тъй като тялото не може да произвежда само повечето витамини, те трябва да се набавят чрез храната. В тази група е витамин Е.

Но не съществува отделен витамин Е. Това е събирателно име за цяло семейство антиоксиданти. Те изпълняват подобни функции в тялото, но нямат обща химична структура. Групата на Е-витамините има 16 члена.

Те имат много положителни ефекти върху тялото и здравето. Те участват в клетъчно-биологични процеси и повлияват функционирането на определени ензими. Витамин Е е добре за кожата и за косата. Раните зарастват по-бързо, кожата става по-стегната, косата расте по-бързо и е по-силна при добро снабдяване с витамин E.

Механизмите на действие на тази група молекули предпазват стените на артериите, те спомагат за намаляване на възпаления и стимулират имунната система. Те имат и невропротективни ефекти, като предотвратяват Алцхаймер. Техният ефект в превенцията на рака също не е за подценяване.

Витамин Е е мастноразтворим витамин, който може да се съхранява във всички органи на тялото, но предимно в мастната тъкан и надбъбречната жлеза.

В храната се среща във висококачествени биологични растителни масла като пшеничен зародиш, зехтин, слънчогледово или сусамово масло. Ако искате да използвате масла за пържене, са подходящи червено палмово масло или био кокосово масло. Най-подходящи за набавяне на витамин Е са ядките и семената (лешници, кедрови ядки, бадеми). Витамин Е се среща и в много зеленчуци (аспержи, боб, домати, броколи) и зърнени култури (пшеница трици, овес, ръж, царевица). Тъй като животните поглъщат витамин Е от храна, и яйцата, млякото и месото представляват източници.

По отношение на дневния прием не съществуват единни препоръки. Интернационално цифрите варират и трябва да се разглеждат като приблизителни. Дневните нужди са силно зависими от начина на живот и хранителните навици.