Семена от чиа: какво могат наистина

Новият хит и "Бог" сред суперхраните в момента са семената от чиа. В интернет можете да намерите безброй статии за тях. В тях се казва, че имат отлични качества, за положителните ефекти върху здравето и какво ли още не. Ако прочетете повече, имате чувството, че няма нищо, което тези семена да не могат. Но какви са фактите? Реалност ли са обещанията на маркетинг-машините, които така или иначе скоро ще минат на нови, още "по-добри" супер-храни и ще забравят за семената от чиа? Една трезва проверка на фактите.

Семената от чиа са семена на южноамериканско растение от рода на салвията, което първоначално е расло главно в Мексико. Тъй като растението е склонно да гние, то расте само в райони, където няма прекомерно много дъждове. Днес се отглежда и в други страни от Южна Америка и дори в Австралия. То е едногодишно растение, което расте до 1,75 м височина. Неговите цветове са бели или ярко сини. Семената могат да бъдат бели или черни.

По времето на ацтеките семената Чиа са основна храна, която частично се използвала като лечебно средство. Унищожаването на империята на ацтеките води до забрава на това растение. До преди няколко години.

Да погледнем съставките, т.е. частта, която е от значение, ако искате да погледнете стойността на Чиа-семената.

Чиа-семената съдържат до 38% масло от чиа, около 20% протеини, около 40% въглехидрати и цяла гама от витамини, минерали, фолиева киселина и антиоксиданти. До тук малко информация. Дори лененото семе, например, има подобен състав.

Маслото от чиа съдържа много висок дял на есенциални мастни киселини, до 60% омега-3 мастни киселини и около 18% омега-6 мастни киселини. Отново можете да използвате лененото като сравнение, защото и то съдържа почти същото съотношение.

Но при по-внимателно вглеждане ще се забележат няколко неща: Въпреки че тези семена на пръв поглед имат подобни съставки, концентрацията на съставките е друга. Чиа-семената включват, например, голям брой различни видове минерали, отколкото лененото семе, много от тях са в по-висока концентрация. Друго предимство е, че семената от чиа са много трайни. При стайна температура, на тъмно място, те без проблеми са с 2-4 години срок на годност. Лененото семе не може да се сравнява с това.

Заключение: Да, вярно е, семената от чиа са здравословни и отлично средство за балансирано хранене. Със своята висока плътност от хранителни вещества те надминават много други храни и могат да имат положителен принос за здравето.Освен това семената Чиа осигуряват разнообразие в кухнята.

И не, не е вярно, че Чиа-семената са панацея, както често са рекламирани. Такова нещо не съществува. Въпреки, че те са много здравословни, някои неща, които им се приписват просто не са вярни. Към днешна дата, не може да бъде доказано, например, с проучвания, че те помагат за отслабване, както често се твърди.

P.S.: Чиа-семената са интересни специално за вегетарианците и веганите, защото те са отличен източник на протеини и калций.