Яйцата (великденските) са по-добри от тяхната репутация!

Великденските яйца са традиционни от хиляди години - те символизират нов живот. Освен торти и сладкиши, най-вече ярко оцветените великденски яйца са тези, които за кратко повишават консумацията на яйца. Около седем яйца се консумират средно от човек през Великденските празници - и те са много по-здравословни от своята репутация!

Яйцата са богати на хранителни вещества и витамини. В допълнение, те съдържат желязо, протеин, цинк, селен, желязо, омега-3 мастни киселини и лецитин (важна част от всяка клетъчна обвивка, също така и на нервните клетки). Освен това, в яйцата се съдържа и фолиева киселина - особено при вегетарианско хранене яйцата са толкова важно допълнение.

По-конкретно, средно голямо яйце (60 до 70 г) има приблизително 85 до 96 ккал (предимно в яйчния жълтък). Освен 74% вода, едно яйце съдържа 7-11 грама мазнини и 8-13 грама протеин, като последното се отличава с най-висока биологична стойност, която може да има една храна. Т.е., от 100 грама яйчен белтък, човек може да произведе 100 грама ендогенен протеин.

Мазнините, съдържащи се в яйчния жълтък, имат мастни киселинни модели, благоприятни за тялото. Две-трети от включените мазнини се състоят от моно-ненаситени и поли-ненаситени мастни киселини. Този процент зависи от храненето.

Яйцата са богати на витамини (А, В2, В12, D, К и фолиева киселина) - така че яйцето принадлежи към важните източници на витамин D и незаменимите аминокиселини.

Но каков е положението с проблемния холестерол, който е причина да се заговори за яйцата така негативно? - Е, без съмнение, яйцето принадлежи към най-богатите на холестерол храни в нашето хранене. По-конкретно, става ъвпрос за 200 до 300 мг холестерол на бройка.

Който е здрав и няма високи нива, може да си позволи повече яйца на Великден. От страна на Австрийската Агенция за Здравето и Безопасността на Храните (AGES) се споменава, например, че един здрав организъм може да се справи без проблем с еднократен прием на високи дози холестерол. Можете и при повишени нива на холестерол с чиста съвест да си позволите някое и друго великденско яйце.

Въпроси за великденските яйца:

• Защо някои яйца се белят по-лесно от други? По-старите яйца могат да се белят по-лесно, защото има повече въздух между черупката и кожата на яйцето.

Трябва ли сварените яйца да се полеят със студена вода? -Не, това намалява тяхната трайност значително.

• Какъв е срока на годност на едно великденско яйце? -След варене от 9 до 10 минути, яйцата са с трайност, съхранявани в хладилник, до четири седмици.

• Нездравословно ли е, ако жълтък е зелен по края? - Не, яйцето е безопасно за ядене, дори ако жълтъка стана не само зелен, но също и малко сух от продължителното варене.

• Как да разберем дали едно яйце се е развалило? - Просто го помиришете, не може да сбъркате!