Спорт в напреднала възраст

Спорт в напреднала възраст

Спортът е важен не само за младите хора, но и за възрастните. Всъщност някои проучвания показват, че упражненията могат да намалят последствията от падане и риска от загуба на автономност. Разберете сега кои физически дейности са най-подходящи за възрастни хора!

Предимствата

Мускулната маса постепенно намалява малко след 30-годишна възраст. Тъй като това се случва много бавно, повечето хора не го забелязват. От 50-годишна възраст обаче този процес се ускорява значително. Освен това, с остаряването, наддаването на тегло и намаленият физически баланс са доста често срещани състояния, както и загубата на автономност. Поради тази причина леките упражнения могат да бъдат чудесно решение.

Ползи от физическата активност:

  • намалява риска от падания и наднормено тегло
  • намалява стреса и помага за понижаване на нивата на холестерола
  • подобрява имунната система
  • поддържа мускулна маса
  • създава социални връзки

Вашето физическо състояние

Преди да се заемете с нова физическа и спортна дейност, е необходимо да познавате добре своите възможности. Важно е да говорите с лекар или специалист, за да проверите дали дейността е подходяща за вашето медицинско състояние. Във всеки случай има някои предпазни мерки, които винаги са валидни:

  • започнете бавно и постепенно
  • редовните упражнения ви позволяват да постигнете добри резултати и намалявате риска от нараняване
  • избягвайте преувеличените усилия
  • носете подходящо оборудване
  • пийте достатъчно

Подходящи спортове

Физическото представяне след 50-годишна възраст е много различно от това на 20-те години. Някои спортове като ски, тенис, бягане или скуош не се препоръчват в напреднала възраст, особено ако никога не са се практикували, тъй като могат да претоварят ставите. Ето малък списък с най-подходящите физически дейности.

Йога

Йогата се основава на нежни и последователни движения, както и на специфични дихателни техники за отпускане на мускулите. Йога също така прави ставите еластични.

Скандинавско ходене

Скандинавското ходене е спорт, практикуван в Скандинавия за бързо придвижване по заснежени полета. За разлика от традиционното ходене или туризъм, скандинавското ходене се практикува с щеки. Избутването на ракетите вертикално и хоризонтално работи върху ръцете, гръдните мускули, раменете и седалището. Тази тренировка за съпротива генерира по-малко удари и вибрации от бягането, тъй като щеките намаляват тежестта на коленете с повече от една трета.

Фитнес

С гимнастиката на закрито движенията могат да се адаптират към нуждите на възрастните хора. Упражненията обикновено се изпълняват в групи и ви позволяват да укрепите и тонизирате тялото. Водната аеробика е отлично решение за ставите и поддържането на форма, тъй като във вода тялото тежи по-малко от една десета от реалното си тегло.

Културизъм - Силова тренировка

Бодибилдингът и силовите тренировки са перфектни, защото могат да се използват за трениране на отделни мускулни групи по много целенасочен начин. Не бива обаче да се забравя, че твърде голямото тегло натоварва ставите.

Тай-чи

Първоначално идващ от Китай, тай-чи позволява на възрастните хора да се занимават с физическа активност въпреки здравословни състояния като артрит или сърдечни проблеми. Този спорт укрепва мускулния тонус, подобрявайки баланса и гъвкавостта благодарение на плавните и бавни движения. Важно е обаче треньорът да е специално обучен за работа с възрастни хора.

Каране на колело

Велосипедът може да е подходящ за хора, страдащи от дегенеративен артрит на тазобедрените стави, глезените и коленете (с изключение на тежък дегенеративен артрит на коляното) или за хора с наднормено тегло, тъй като този спорт е изключително щадящ ставите.

Всяко начало може да е лесно

Започването на спорт обикновено е лесно, ако вървите бавно и не прекалявате. Обучението трябва да остане удоволствие, а не задължение. Честотата и продължителността на физическата активност също трябва да останат в разумни граници. Физическата активност е възможна на всяка възраст, ако имате достатъчно добронамереност, самочувствие и знаете своите граници.