6 техники за намаляване на стреса

6 техники за намаляване на стреса

Стресовите ситуации са нещо обичайно - от дребни неприятности като трафика до по-сериозни проблеми - особено в днешно време, когато светът сякаш се върти все по-бързо. Ако не се реагира навреме, постоянното излагане на стресови ситуации може да има неприятни последици върху психиката и тялото. Ето защо техниките за релаксация могат да допринесат за по-добро качество на живот.

Противоположната на стресовата реакция е тази на отпускане и релакс, т.е. състояние на дълбок покой, което може да се постигне по различни начини. За щастие, усвояването на някои основни техники за релаксация е лесно, тъй като те целят да насочат вниманието към нещо успокояващо и да повишат осъзнаването на тялото ви. Запознайте се с нашите предложения!

Ползите от техниките за релаксация

Когато сте изправени пред множество отговорности и задачи или пред трудностите на заболяване, техниките за релаксация може да не са приоритет в живота ви.

Използването на техники за релаксация може да донесе много ползи, включително:

 • Забавяне на сърдечния ритъм
 • Понижаване на кръвното налягане
 • Забавяне на дишането
 • Подобряване на храносмилането
 • Поддържане на нормални нива на кръвната захар
 • Намаляване на активността на хормоните на стреса
 • Увеличаване на притока на кръв към основните мускули
 • Намаляване на мускулното напрежение и хроничната болка
 • Подобряване на концентрацията и настроението
 • Подобряване на качеството на съня
 • Намаляване на умората
 • Намаляване на гнева и разочарованието
 • Повишаване на самочувствието за справяне с проблемите

Общи техники за релаксация

По-долу ще ви представим шест техники за релаксация, които могат да ви помогнат да облекчите стреса. Техниките за релаксация са насочени към това да съсредоточите вниманието си върху нещо успокояващо и да постигнете синхрон с тялото си. Няма значение коя техника за релаксация сте избрали, важното е да я използвате редовно, за да се възползвате от нейните предимства.

1. Концентрация върху дишането

 • При тази проста, но ефективна техника се правят дълги, бавни и дълбоки вдишвания (известни още като коремно дишане). Докато дишате, внимателно изключвате съзнанието си от разсейващите мисли и усещания. Техниката не е подходяща за хора със здравословни проблеми, които затрудняват дишането, като например дихателни заболявания или сърдечна недостатъчност.

2. Прогресивно мускулно отпускане

 • При тази техника за релаксация се съсредоточавате върху бавното напрягане и след това отпускане на всяка мускулна група. Това може да ви помогне да разпознаете разликата между мускулното напрежение и релаксацията. Тази техниха може да подобри вашите физически усещания.
 • При прогресивната мускулна релаксация започвате със стягане и отпускане на мускулите на пръстите на краката и постепенно преминавате към врата и главата. Можете също така да започнете с главата и шията и да стигнете до пръстите на краката. Напрегнете мускулите си за около пет секунди, след което отпуснете за 30 секунди и повторете.

3. Автогенна тренировка

Автогенната тренировка е метод за дълбока релаксация, разработен през 20-и век от берлинския психиатър Йоханес Хайнрих Шулц.

Автогенна означава, че тя идва отвътре. При тази техника за релаксация се използват визуални образи и осъзнаване на тялото, за да се облекчи стресът.
При нея, повтаряте в ума си думи или фрази, които могат да ви помогнат да се отпуснете и да облекчите мускулното напрежение.

5. Йога, тайчи и цигун

Тези три древни изкуства съчетават дишането с поредица от плавни пози или движения. Тези практики включват състояние на умствена концентрация, което може да отклони вниманието от мислите и да подобри гъвкавостта, както и баланса. Преди да се занимавате с тези дейности обаче, винаги е препоръчително да прецените физическото си състояние и да потърсите съвет от вашия лекар.

6. Визуализация

Тази техника за релаксация ви позволява да създавате мисловни образи, за да направите визуално пътешествие до спокойно и релаксиращо място или ситуация. При този процес е полезно да се включат възможно най-много сетива, включително обоняние, зрение, слух и допир. Просто затворете очи, седнете на тихо място, дишайте съзнателно, съсредоточете се върху настоящето и мислете позитивно.

Техниките за релаксация изискват практика

Не бива да се забравя, че техниките за релаксация са умения, които трябва да се тренират. В началото може да е полезно да изпробвате различни техники, за да откриете най-подходящата за вашите нужди. Препоръчително е да практикувате технихите поне 20 минути на ден, но понякога и няколко минути могат да бъдат достатъчни, в зависимост от графика ви.