Диетични митове под лупата

Едва ли има тема, забулена в толкова много митове, и по която има толкова много мнения, като тази за начина на хранене. Голяма част са дългогодишни познания. Но това знание винаги ли е правилно? Само защото бабите и дядовците ни са го казвали от край-време, не значи, че е вярно. Нека да разгледаме някои от тези твърдения и да проверим дали са верни или - не.

Витамините са полезни, колкото повече - токова по-добре

По принцип, витамините са полезни за здравето. По това няма две мнения. Но не трябва да се прекалява, защото и тук важи принципа на Парацелз, че количеството прави отровата.

Предозирането може да предизвика сериозни проблеми. Това важи особено за групата на мастно разтворимите витамини (А, D, E, K). При проучвания е установено, че постоянно предозиране на тези витамини може да увеличи риска от развитие на някои видове рак.

Спанакът не бива да се претопля

Това зависи от това как се съхранява спанакът. Ако веднага след хранене се съхранява в хладилника и по-късно се загрее до повече от 70°C, можете да го ползвате без никакви проблеми.

Проблемът е нитратът, съдържащ се в спанака. Ако спанак дълго време се съхранява при стайна температура (независимо дали е суров, нарязан или варен), бактерии могат да преобразуват нитратите в нитрити. Това в създава стомаха нитрозамини, които се считат за канцерогенни.

Ако спанакът се съхранява правилно и след това се нагрява достатъчно, няма опасност за здравето и може да се насладите на спанака. В противен случай: не го претопляйте.

Зелените домати са отровни

Точно така. Неузрели домати съдържат токсичното вещество соланин. Ако човек приема прекалено много от него, ще се сблъска с нежелани симптоми като диария, повръщане и главоболие. Въпреки това, трябва наистина да се консумират големи количества незрели домати, за да се стигне до тези реакции.

Ракия помага за храносмилането

За съжаление, това е често срещан мит. Ракията не стимулира храносмилането. В действителност, тя дори го забавя. Тялото е по-заето с преработване на алкохола в ракията, отколкото с храносмилането на храни.

Защо след хранене, обаче, това ни действа добре? Причината е, че алкохолът разширява кръвоносните съдове и така отпуска мускулите, и има релаксиращ ефект. Стомахът е мускул, следователно се отпуска след една ракия и човек се чувства по-добре.