6 ползи от растителните протеини

6 ползи от растителните протеини

Растителните протеини предлагат няколко предимства пред животнските. Нека ги разгледаме отблизо.

Ролята на протеина

Без протеин човешкото тяло ще престане да функционира. Протеините са градивните елементи на живота. Всяка клетка се състои от аминокиселини, които са градивните елементи на протеина. Протеинът поддържа енергийните нива, изгражда мускулната маса и е важен за образуването на ензими и невротрансмитери. Нищо чудно, че протеинът се счита за един от трите макронутриента (в допълнение към мазнините и въглехидратите).

Но ако сега ви се прииска сочна пържола, трябва да обърне внимание на следното: важен е не само самият протеин, но и откъде идва той. Растителните протеини имат някои предимства, които трябва да разгледаме по-отблизо.

Ползи от растителните протеини

Подобрено храносмилане

Зеленчуци, бобови растения, зърнени храни, ядки и семена съдържат много разтворими и неразтворими фибри, които естествено стимулират храносмилането. Разтворимите фибри гарантират, че ще се чувстваме сити след храненето, а неразтворимите спомагат за храносмилането.

Подобрен метаболизъм

Комбинацията от фибри и протеини в много растителни храни означава, че тялото се нуждае от известно време, за да усвои пълноценните храни. Растителният протеин се усвоява по-бавно от мазнините или въглехидратите, поради всичките тези фибри. Колкото повече работа тялото трябва да вложи в храносмилането, толкова повече се задвижва метаболизма.

Здраве за сърдечносъдовата система

Хората, които ядат малко, или никакви животински продукти, са склонни да имат по-нисък холестерол, защото консумират по-малко наситени мазнини. С изключение на кокосовото и палмовото масло, растенията съдържат само много малки количества наситени мастни киселини. Освен това растителните стероли са полезни за здравето на сърцето.

По-малко добавени хормони и антибиотици

В животновъдството днес се работи много с използването на антибиотици и хормони. Това гарантира, че животните растат по-бързо и не се разболяват. А растителните храни, от друга страна, са без добавени хормони или антибиотици и съдържат витамини, минерали, антиоксиданти...

Добре е за околната среда

Изборът на растителни протеинови източници, а не на животински, има положителен ефект върху околната среда и климата. В зависимост от източника, производството на един килограм говеждо месо изисква между четири и шестнадесет килограма зърно или соя. В допълнение, има висок разход на вода до 15 литра на килограм, емисии на парникови газове и нужда от пространство. Ако не се хранят животните със зърната, а ги ядем ние самите, не е необходимо да сте математик, за да разберете, че това е по-добре за климата и околната среда.

Витаминни бомби и минерални гранати

Не е нужно да го повтаряме, защото всеки човек е чувал това поне хиляди пъти - но още веднъж, защото е толкова важно: растителните храни осигуряват на тялото важни хранителни вещества, витамини и минерали, фитохимикали и антиоксиданти. Ако искате да останете здрави, трябва да ядете предимно растителни храни.

Растителни храни с високо съдържание на протеини

Сега, след като разгледахме някои от предимствата, нека изброим някои високо-протеинови растителни храни:

  • Бобови растения: боб, едамаме, грах, нахут, леща, соя ...
  • Пълнозърнести храни: щир, елда, лимец, просо, овес, киноа, ориз...
  • Ядки/семена: семена от чиа, фъстъци, конопени семена, тиквени семки, бадеми, шам-фъстък, сусам, слънчоглед...

Най-добре е винаги да се комбинират две от тези три групи храни на едно хранене. Така ще сте сигурни, че получавате всичките 20 аминокиселини с всяко хранене.