Сънят поддържа мозъка във форма

Сънят поддържа мозъка във форма

Сънят често се възприема като неудобство в наши дни, тъй като е време, когато не можете да бъдете продуктивни. Съществуват обаче скорошни проучвания, които демонстрират първостепенното значение на съня. Всъщност ново проучване, проведено от екип от френско-британски епидемиолози, изследва данни от 7959 британски държавни служители, които са участвали в проучването Whitehall-II между 1985 и 2016 г. По време на проучването 6 души са разпитани многократно относно своите навици. От субектите, които са били на 50 години в началото на проучването, 521 са развили деменция до края на проучването, със средна възраст 77 години. Хората на петдесет години, които съобщават, че спят шест часа или по-малко на нощ, имат 30% по-висок риск от развитие на деменция, отколкото тези, които спят седем часа или повече. Тази цифра беше получена, когато социално-демографските фактори като консумация на алкохол, тютюнопушене, затлъстяване, хранителни навици, физическа активност и т.н. бяха елиминирани ... Едно американско проучване също стигна до подобни заключения: по-малко от пет часа сън на нощ беше свързано с удвояване на риска от развитие на деменция.

Защо сънят е толкова важен?

Защо малкото часове сън увеличават вероятността от развитие на деменция? Отговорът все още не е напълно ясен, но най-вероятната причина в момента е, че премахването на отпадъците от мозъка играе важна роля. Тъй като мозъкът използва 20% от общата енергия на тялото, отпадъците се натрупват през целия ден. Тези вещества са токсични за нервните клетки и трябва да се отстраняват редовно. Само ако спим достатъчно, отпадъците ще се изхвърлят ефективно. Към това трябва да се добави, че този процес е по-малко ефективен с напредването на възрастта.

Съвети за добър сън

Живеем във време, в което добрият сън става все по-труден поради различни фактори, като например времето, прекарано пред екраните. Ето няколко предложения:

  • спрете да се взират в екрана на лаптопа или телевозиора поне час преди лягане
  • не пийте алкохол вечер
  • въздържайте се от пиене на алкохол най-малко четири, но за предпочитане осем часа преди лягане
  • винаги заспивайте по едно и също време
  • затъмнете добре спалнята

Ако въпреки всички тези мерки страдате от постоянно нарушение на съня, важно е да се консултирате със специалист или лекар, за да може проблемът да бъде изяснен.